Почетна Градске теме Лучић: Сјећање на Први јуришни батаљон

Лучић: Сјећање на Први јуришни батаљон

107
0

У цркви светог Василија Острошког на Вељинама јутрос је служен парастос погинулим и умрлим припадницима Првог јуришног  батаљона Сарајевско-романијског корпуса ВРС.

На данашњи дан, 10.фебруар 1994. године, извршено је постројавање и формирање Првог јуришног батаљона, који је био у саставу Илиџанске бригаде.

У то вријеме стекла се потреба за формирањем једне мобилне маневарске јединице која би била спремна да у сваком моменту реагује на ратишту. Јуришни батаљон су чинили припадници из различитих јединица које су већ тада биле у саставу Илиџанске бригаде. Батаљон је требало да броји око 500 војника, међутим тај број није достигнут, али је најважије да су  борци који су се нашли тада у бригади били прекаљени борци који су стекли искуство ратовања како на подручју Илиџе тако и на свим осталим ратиштим гдје је то било неопходно.

Према ријечима Мирослава Лучића, предсједника Скупштине града Источно Сарајево, а уједно и припадника тадашњег Првог јуришног батаљона, многи борци ове бригаде, нажалост, изгубили су животе у борбама,

„ Један од погинулих је и командант Слободан Јањић-Бауба који је живот изгубио у борбама код Горажда, такође у тим биткама животе су изгубили Дејан Чакар и Дарко Обућина,“ истакао је Лучић

Присјећајући се Лучић нам је рекао да су на Нишићкој висоравни животе изгубили Момир Готовац и Бојан Пејић, а у борбама код Средњег живот је изгубио и начелник гарде Обрад Попадић.

Нажалост након рата доста припадника овог батаљона преминуло је од посљедица рањавања, а многи од њих који су и данас живи су ратни војни инвалиди.

Након потписивања Дејтонског мировног споразума велики број оних, који су били припадници батаљона се раселио и отишао из Источног Сарајева, тако да тачан број о онима који су још увијек живи не постоји.

Данас се, након двадесетпет година од првог постројавања Првог јуришног батаљона у касарни у Блажују,  бивши борци присјећају својих другова и сабораца који  су дали своје животе за одбрану Источног Сарајева али и других дијелова Републике Српске. Данас су се преживјели присјетили и ратног пута Првог јуришног батаљона, који је био кратак, али је дао велики допринос у очувању Илиџе као и осталих ратишта гдје је то било потребно.

 

ИС Радио