Почетна Магазин Занимљивости Филм “Прохујало с вихором“ опет у биоскопима, прошло је 80 година од...

Филм “Прохујало с вихором“ опет у биоскопима, прошло је 80 година од премијерног приказивања

36
0

„Прохујало с вихором“, један од најомиљенијих и најконтроверзнијих холивудских филмова свих времена враћа се крајем фебруара у америчке биоскопе у поводу обиљежавања 80-годишњице његове премијере.

Филм из 1939., настао по истоименоме књижевном предлошку Маргарет Митчел, прича је о младој Скарлет О’Хари која усред Америчког грађанског рата свим снагама настоји задржати породично имање на југу земље.

У филму је маестрално глуми британска глумица Вивиен Леигх, а њеног партнера Рета Батлера,Кларк Гејбл.

„Прохујало с вихором“ приказиват ће се 28. фебруара у свим америчким градовима које имају кино-дворане, преноси Њујорк Тајмс. С обзиром на то да је ријеч о радноме дану, филм ће бити на репертоару до 3. марта.

Филм је освојио осам Оскара, а имао је још пет номинација. Освојио је и два почасна Оскара.

Ако се обрачуна приход што га је остварио 1939. године у поређењу с актуелном вриједношћу долара, филм је зарадио 3.785.107.801 долара, што га сврстава у категорију најкомерцијалнијих у историји америчке седме умјетности.

Године 1982. филм је, због свог културног значаја укључен у „државни филмски регистар САД-а“, а Амерички филмски институт уврстио га је на попис „100 година 100 филмова“.

Режирао га је редатељ Виктор Флеминг. Занимљиво је да је Гејбл улогу добио тек након што ју је одбио Гари Купер , који је тада изјавио да ће „филм бити највећи неуспјех у историји Холивуда. Први Флемингов избор за Скарлет била је глумица Паулет Гарлет.

Занимљиво је и то да се за улогу Скарлет пријавило чак 1400 глумица, међу којима и Оливија Хавиленд, која је на крају добила важну улогу Скарлетине сестре Мелани.

Филм је почео снимати Џорџ Цукор, али је одрадио  17 минута, те затим напустио филм сматрајући да сценаријпо није добар.

Хети Мекданијел  прва је црна глумица номинована за Оскара. На крају га је и освојила у категорији најбоље женске споредне улоге, оне Скарлетине дадиље Меми.

Прва верзија филма трајала је више од четири и пол сата, но касније је скраћена за 48 минута.