Почетна Градске теме Гашановић: Развој општине Источни Стари Град на задовољавајућем нивоу

Гашановић: Развој општине Источни Стари Град на задовољавајућем нивоу

174
0

На дијелу некадашње сарајевске градске општине Стари Град и дијела општине Илијаш који су припали Републици Српској, а под називом Српски Стари Град након потписивања Дејтонског споразума, наставила је да егзистира данашња општина Источни Стари Град. Ово је општина која обухвата рурална подручја и њено становништво живи искључиво од пољопривреде, сточарства и малог броја оних који раде у предузећима која егзистирају на подручју ове општине. На челу општине Источни Стари Град налази се начелник са најдужим мандатом, Бојо Гашановић.

Гашановић је за ИС Радио истакао да је у претходна два мандата реализовано скоро све што је планирано када је општина у питању, те истакао да у наредном периоду жели да изгради индустријску зону “Булози“, нову зграду општине и станицу полиције на Требевићу као и да се реализује још неколико пројеката. Према његовим ријечима тренутна ситуација на подручју општине Источни Стари Град је на задовољавајућем нивоу. На основу досадашњих прихода и помоћи виших нивоа власти може се дати позитивна оцјена ситуације сада у односу на период прије његовог доласка на мјесто начелника општине.

Општина је направила низ инфраструктурних пројеката од којих су најбитнији водовод у Булозима, Хреши, Вучијој Луци, затим асфалтирање приоритетних саобраћајница али и засеока, постављање јавне расвјете на Хреши, Вучијој Луци, Булозима и Требевићу. Ово су пројекти од нарочитог интереса за општину која је рурална и ови пројекти су битни како би се зауставиле миграције становништва и како би се људима на овом подручју обезбједио квалитетан живот у будућности. Нарочито је значајна санација путева. Собзиром да општина има два регионална и један магистрални пут који су жила куцавица за становнике ове мале општине од велике је важности да се они и одржавају.

Бојо Гашановић, начелник општине Источни Стари Град истиче да се тежило томе да се све мјесне заједнице у саставу општине равномјерно развијају и у десетогодишњем временском периоду уложено је око 6 милиона марака у четири мјесне заједнице када су у питању водоснабдијевање, путна инфраструктура, реновирање и изградња подручних школа, игралишта итд. Три милиона су издвојена за социјално угрожене категорије, пољопривреду, помоћ студентима и ученицима као и вишечланим породицама са подручја општине Источни Стари Град.

Најбољи однос општина Источни Стари Град има са Градом Источно Сарајево, који разумије потребе ове мале локалне заједнице. Сарадња са републичким властима би увијек могла да буде боља. Гашановић се нада да ће у наредном периоду бити више људи који мало боље разумију проблеме и потребе малих локалних заједница. Под тим се подразумијева да се општини Источни Стари Град врате шумско газдинство, станица полиције и да се отвори канцеларија Републичке геодетке управе.

Изазов у послу који обавља, Гашановић је истакао очување буџетске стабилности, као и институционално јачање општине. Оно што је окарактерисао као изазов су пројекти планирани за наредне двије године, прије свега изградња зграде Општине и полицијска станица на Требевићу. Ватрогасни дом је изграђен, чека се употребна дозвола, како би се могло кренути у реализацију набавке возила и пријема радника. Реализација пројеката по регулационом плану Брус – Златиште – Осмице, изградња индустријске зоне на Булозима, помоћ развоју пољопривреде на Хреши и развој туризма на подручју Црепољског су у плану за наредни период.

Општина Источни Стари Град граничи неких 40км са Федералним дијелом града Сарајева, а осталим дијелом граничи са општинама града Источно Сарајево. Општина је наслоњена туристичким капацитетима, али и капацитетима пољопривредне производње на та два простора.

Када је Туризам у питању Гашановић се посебно осврнуо на развој Требевића који је прије осам година био условно речено мртво мјесто, којем се покушава вратити стари сјај олимпијске планине, константним улагањем. Истиче како данас на планини Требевић ради око 200 радника и постоји тенденција сталног развоја. Пројектом RAST Америчке агенције за међународни развој USAID завршена је изградња бициклистичко-пјешачке стазе укупне дужине три километра која је најдужа стаза у БиХ и која омогућава безбједну и угодну шетњу и вожњу бициклом од требевићке жичаре до популарног излетишта Брус. Начелник општине Источни Стари Град, Бојо Гашановић, рекао је да је, упркос свим проблемима и административним препрекама које су имали, реализација овог пројекта један од успјеха ове локалне заједнице.

По доласку у Источни Стари Град према Гашановићевим ријечима затекао је јако лошу ситуацију, гдје је велика већина људи жељела да напусти ову општину. Данас са пуним правом каже, да је ова општина дестинација на којој се може живјети од свог рада, да се јако пуно урадило на унапређењу и развоју привреде и да 70% радника долази из других општина у општину Источни Стари Град.
Гашановић је за крај истакао да постоји тенденција доласка младих у ову општину, с тим када би се примјењивала европска Конвенција о локалној самоуправи, локална самоуправа би имала сасвим другачија овлаштења и сигурно би могла да се на квалитетнији начин бави овим проблемом и помогне више и боље да се омладина задржи на општини Источни Стари Град.

ИС Радио