Почетна Вијести Гојазност је много опаснија него што изгледа

Гојазност је много опаснија него што изгледа

44
0

Гојазност нису само масне наслаге које ви видите и које вам сметају, већ нешто много озбиљније. Вишак килограма има велики утицај на ваше тијело. Гојење у трајању од годину дана само изгледа наивно, али истина је сасвим другачија. Вишак килограма са собом носи бројне посљедице и компликације када је здравље у питању.

Можда се килограми лако лијепе за вас, али то је нешто што би требало да држите под контролом.Ево како вишак килограма заиста утиче на ваше тијело.

Осећај укуса отупљује и долази до преједања

Може да вам се учини да је храна коју једете далеко укуснија него што је то заиста случај, а то је само због пар набачених килограма.

Студије су показале да гојазност умањује чуло укуса за чак 25 одсто, што доводи до тога да људи конзумирају много више хране од онога што има је потребно и што их задовољава.

Чешће су мигрене

Према Америчком удружењу за мигрене људи који су гојазни много чешће пате од оваквих главобоља него они који имају нормалан број килограма.

Важно је да знате да гојазност не изазива директно мигрену, али је окидач за њу, односно утиче на факторе које је изазивају.

Таложење холестерола

Вашем тијелу јесте потребан холестерол да би се градиле здраве ћелије, али никако вам не треба вишак холестреола, јер то изазива срчана обољења.

Вишак килограма може да утиче на таложење холестерола у вашим крвним судовима што може да резултира њиховим запушењем и стварањем тромба.

Већи ризик од депресије

Истраживања показују да постоји јака веза између депресије и вишка килограма. Гојаност је психолошки фактор који изазива депресију, поготово код жена.

Још једна студија је показала да чак 55 одсто гојазних људи оболи од лакшег или тежег облика депресије, што је забрињавајућа чињеница.

Проблем са зачећем

Једна од најопаснијих посљедица вишка килограма је потенцијални ризик од проблема са зачећем.

Таложење масти доводи до хормонског дисбаланса, који може да утиче на менструални циклус, као и на плодност јајних ћелија.

Болни мишићи

Вишак килограма може да буде у великој вези са недостатком витамина Д, који је важан нутријент јер помаже апсорпцију калцијума, али и ојачава кости, помаже у лијечењу аутоимуних болести, карцинома и хроничних обољења.

Људи који немају довољно витамина Д пате од болова у мишићима на различитим локацијама на тијелу. Можда ви уносите довољно витамина Д путем сунчања или путем суплемената, али његово присуство се разблажује у масним наслагама.

Хркање

Можда мислите да кад имате вишка килограма да се те наслаге стварају само на одређеним подручјима на тијелу. Међутим, то није истина, масноће сежу кроз цијело тијело.

Значи, има их и у вашем грлу и у органима за дисање. Самим тим проходност дидсајних путева је отежана и ви не можете да унесете довољно кисеоника колико је потребно вашем тијелу. Док ваздух тако неправилно тече кроз нос и плућа ви почињете да хрчете.

Мјења се ДНК

„Helmholtz Zentrum“ из Минхена је доказао да се ДНК организма не мијења кроз наш живот, али стилом живота и те како утичемо на јединице које се преносе на потомке.

Учестало мокрење

Универзитет Калифорнија из Сан Франциска је вршио истраживање које је доказало да гојазност може да изазове проблеме са бубрезима и чак озбиљна обољења бубрега која се првенствено манифестују кроз учестало мокрење.

Иако многи људи који иду чешће у тоалет не обраћају пажњу на то, можда се не ради о неком минорном проблему и можда су управо криви килограми.

Отежано дисање

Напоменуто је да се масноћа таложи и у дисајним путевима, али оно што је још горе је што масне наслаге могу да изиритирају слузокожу носа и ждријела и да отежају дисање.

Поред тога масне наслаге које се накупљају на стомаку могу да притисну дијафрагму која затим притиска плућа, па имате проблем да узмете ваздух до краја, односно пуним плућима.

Калорије се претварају у масноћу

Када прекорачите нормални дневни унос калорија, угљени хидрати и масти се у јетри претварају у масноћу. Она се таложи у цијелом вашем тијелу и онда добијате вишак килограма.

Ово функционише као један зачаран круг из кога је јако тешко да изађете.

Канцерогене ћелије

Према студијама гојазност не значи да ћете сигурно добити рак, али у многоме повећава ризик од ове опаке болести.

Лоша исхрана, пушење и алкохол су три фактора због којих најчешће ћелије постану канцерогене.

Висок крвни притисак и повишен шећер

Вишак килограма утиче врло стресно на ваше срце и може доћи до повећжања крвног притиска. Наиме, срце улаже већи напор како би радило, па самим тим пумпа јаче и повећава притисак крви што може да узрокује различите срчане поремећаје и озбиљна обољења попут можданог и срчаног удара.

Вишак масноћа се претвара у енергију умјесто шећера и сами тим у крви се налази висока количина истог, што води у дијабетес.

Узнемиреност

Вишак килограма може да доведе до пресије у организму због чега ћете осећати већу напетост. Напетост води до класичне узнемирености, а ова у анксиозност.

Када почнете да мршавите метаболички процеси су такви да ослобађају серотонин из мозга, који се назива и хормон среће, па ћете се свакако боље осјећати.