Почетна Градске теме Једногласна одлука о једношалтерском принципу издавања грађевинских дозвола

Једногласна одлука о једношалтерском принципу издавања грађевинских дозвола

76
0

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Сребренка Голић на данашњем састанку у Градској управи Источно Сарајево истакла да је оваква врста састанка од посебног значаја јер је овим путем једногласно усвојено да сви начелници у саставу града Источно Сарајево омогуће и олакшају издавање грађевинских дозвола које ће бити спроведене једношалтерским системом издавања јер ће овим путем грађанима бити лакше да остваре своја права. „Ово је прва фаза за олакшицу издавања грађевинских дозвола. Када је у питању електронско издавање грађевинских дозвола покренута је процедура са Свјетском банком која ће тај пројекат у потпуности и финансирати. Министарство ће скратити процедуре чекања дозвола а све у циљу привлачења инвестиција, како домаћих тако и страних“, истакла је Голићева.

Ненад Вуковић, градоначелник Источном Сарајева захвалио се министрици на посјети  и истакао да су све теме које су биле уврштене данас важне ,како за локалну заједницу у саставу града Источно Сарајево тако и за цијелу Републику Српску. „ Ми ћемо на овај начин убрзати издавање грађевинских дозвола, а посебно би истакао да је то важно и за општине Источно Ново Сарајево, Источну Илиџу и Пале које су показале да се развијају убрзаним темпом а посебно је важно што ћемо сви бити укључени у процедуру рјешавања датих приједлога и ово могу оцијенити као успјешан састанак“,рекао је Вуковић.

Коначно један добар примјер приступања проблемима и отварања тема у којима се тражи начин за њихово рјешење. Захваљујем се министрици Голић што град Источно Сарајево има прлику да први отпочне са рјешавањем наведених тема и сматрам да је састанак био од велике користи за наш Град“, рекао је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево, Љубиша Ћосић истакао је да је важно за све инвеститоре што ће бити скраћен временски рок за рјешавање регулационих планова јер ће се на тај начин омогућити да се подручје града Источно Сарајево развија.

„Ми ћемо учинити све да ријешимо проблем одлагања депонија на адекватнија мјеста и ово је проблем који ћемо настојати да што прије ријешимо, јер како нам је већ познато општина Пале и Трново имају проблем са складиштењем депоније“истакао је Љубиша Ћосић.

На састанку се разговарало и о измјенама Закона о уређењу простора и грађења, о иницијативама појединих локалних јединица самоуправе за измјену коефицијента изграђености и провођењу поступка легализације бесплатно изграђених објеката.

Састанку су присуствовали представницима градова Источно Сарајево и Требиња, и представници општина из Источне Илиџе, Источно Ново Сарајево, Источни Стари Град , Пале, Трново, Власеница и Фоча.