Почетна Магазин Култура Објављена „Монографија: Небојша Глоговац“

Објављена „Монографија: Небојша Глоговац“

27
0

Удружење драмских умjетника Србије, Вулкан издаваштво и Библиотека града Београда, издали су књигу под називом „Монографија: Небојша Глоговац“, саопштили су из удржења.

„Мало је рећи да се човjек среће с великим дилемама у настојању да склопи скицу за портрет једног импресивног умjетничког и људског бића, бића чије је име Небојша Глоговац, на страницама монографије која је припадајући део наше највеће глумачке награде Добричин прстен“, написала је умjесто поговора, на послиједњим страницама монографије ауторка Татјана Њежић.

„Колика је част била прихватити се тога посла, по одлуци председништва УДУС-а, посебна је тема. Као и питање одговорности, изазова, зебњи…Небојша Глоговац је, кроз своје роле, чинио немогуће кораке који нас приближавају чудесности живота. Својим бављењем умјетношћу глуме отварао је нове свијетове, нове хоризонте, нове видике…“, забиљежила је ауторка Њежић.

Луксузно опремљена монографија на 245 страна, са више од 100 фотографија, обухвата више цјелина.

У првој, под називом „Сцене и екрани“, садржани су текстови о позоришном, филмском и телевизијском опусу Небојше Глоговца из пера Горчина Стојановића, Александра Милосављевића, Мирољуба Стојановића и Драгана Илића.

Друга, обимом највећа цјелина, „Ријечи које живот значе“, садржи двадесетак поглавља сазданих од његових речи, исказа. Трећу цјелину чине ауторизоване биљешке.

Четврта, која носи назив „Рекли су…“, обухвата прилоге 18 реномираних умјетника и стваралаца.

О Небојши Глоговцу говорили и писали Дејан Мијач, Бранка Катић, Јагош Марковић, Ксенија Маринковић, Горан Паскаљевић, Наташа Нинковић, Угљеша Шајтинац, Војин Ћетковић, Ленка Удовички, Дејан Дуковски, Јелисавата Сека Саблић, Рајко Грлић, Горан Шушљик, Александар Поповски, Радивоје Раша Андрић, Анте Томић.

У књизи је заступљен и текст владике Григорија, епископа захумско-херцеговачког.

Слиједи дио који чини документација, односно попис улога и награда, као и сажетак на енглеском језику.

Огромну захвалност за настанак ове књиге ауторка Татјана Њежић дугује Мини Глоговац и Милици Глоговац, које су јој уступиле чудесну, велику црну кутију с бијелим туфнама и у њој прегршт материјала, од својеврсног прес-клипинга, преко мноштва фотографија до ситница попут привезака, писамаца, позивница.

Нарочиту захвалност дугује свим у књизи заступљеним ауторима прилога.

Велика подршка и ослонац у сваком тренутку ауторки је био Војислав Брајовић, председник УДУС-а.

Настојању да се унутар корица овог издања склопи скица за портрет импресивне умјетничке и људске величине, Небојше Глоговца, немјерљив допринос дала је и Маја Медић, уредница фотографије.