Почетна Вијести Више воле овај посао од здравља: Новинари Српске се удружују

Више воле овај посао од здравља: Новинари Српске се удружују

28
0

Припремни састанак Иницијативног одбора за одржавање Скупштине Удружења новинара РС одржан је данас у Бањалуци и изабрана су привремена радна тијела. Ово је заправо иницијална каписла за “одмрзавање” рада овог Удружења, које је радило активно од 1996. године све до прије четири године, од када траје пауза у његовом раду.На данашњем састанку расправљало се о положају новинарске професије у РС, нагомиланим проблемима, активностима удружења, а изабрана су и привремена радна тијела, до скорашњег одржавања Скупштине 3. марта.

“Више волимо овај посао од здравља, али морамо нешто учинити да се статус новинара поправи”, рекао је Пантелија Матавуљ, један од најискуснијих бањалучких новинара, који је само у Гласу Српске провео 40 година.

Овом реченицом објаснио је и новинарску страст и стрес посла, али и недовољно добар статус новинара.Марко Радоја уредник Информативног програма БХТ топло је поздравио данашњу иницијативу, подсјетивши на пријетње опасне по живот, које је недавно доживио:
“Представљају нас два удружења, БХ новинари и Удружење новинара БиХ, али нас заправо не представљају на прави начин. Ипак живимо у земљи у којој, по анкети, сваки други анкетирани сматра да новинаре понекад треба истући. Удружење би требало да изврши притисак и да се уз његову помоћ професија врати гдје јој је мјесто”.