Насловна Вијести Сервисне информације Алмодоварова Филмотека у организацији Кинотеке Републике Српске

Алмодоварова Филмотека у организацији Кинотеке Републике Српске

40
0

Двомјесечна Филмотека коју организује Кинотека Републике Српске у Палама, посвећена је чувеном шпанском режисеру Педру Алмодовару.

Прво вече у понедељак 28. октобра у 20:00 часова на програму је филм „Жене на ивици нервног слома“ из 1988. године.

Филм истражује тему женске емоционалне снаге и лудила у лицу напетости. Алмодовар комбинује хумор и драму, стварајући контраст између комичних елемената и дубоких емоционалних конфликата. Жене у овом филму су представљене као сложене, снажне личности које се боре са својим страстима и страховањима. Визуелно живописан, са жарким бојама и прегршт сценографских детаља који одражавају шпанску културу 1980-их. Алмодовар користи специфичне симболе и визуелне метафоре да би појачао емоционалну дубину и хумор.

Друго вече у уторак 29. октобра у 20:00 часова на програму је филм „Све о мојој мајци“ из 1999. године.

Филм се бави сложеним аспектима породице, идентитета и родне динамике. Алмодовар овде истиче важност жена у животу једне особе, али и односа између мајке и сина. Визуелно је богат и разнобојан, карактеристичан за Алмодоваров стил. Употреба интензивних боја и емоционалне композиције снимака чини да свако осјећање буде живописно и конкретно. Филм такође садржи многе референце на класичне филмове и театралност, што доприноси његовом уникатном идентитету.

Оба филма Педра Алмодовара представљају значајна дјела у свјетској кинематографији, не само по својим темама, већ и по стилу и иновацијама. „Жене на ивици нервног слома“ смјештају жене у центар емоционалне олује, док „Све о мојој мајци“ истражује дубоке и сложене односе у оквиру модерне породице. Алмодовар у оба дјела успјева да комбинује хумор и трагедију, остављајући гледаоце у дубоком размишљању о љубави, губитку и идентитету.

Филмотека ће се одржати у Културном центру Пале 28. и 29. октобра у 20:00 часова а улаз за публику је слободан.

ИЗВОРКинотека Републике Српске, РТВИС
Претходни текстПредстављамо менторе Супернова Хeкатона у Источном Сарајеву
Сљедећи текстПале: Сутра научни скуп “Право између заштите и злоупотребе“