Насловна Најновије Амиџић: Усвојена и одлука о расподјели средстава РАК-а

Амиџић: Усвојена и одлука о расподјели средстава РАК-а

49
0
Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић, рекао је да су данас у Мостару на сједници Савјета министара, усвојена два битна документа – буџет институција БиХ за 2024. годину и документ о расподјели вишка средстава Регулаторне агенције за комуникације.
 
– У протеклом периоду сам говорио да има око 600 милиона КМ, што је вишеструко већи износ од гранта који можемо добити када је у питању план раста. То су наша средства која стоје неутрошена. Данас смо, ако изузмемо Управу за индиректно опорезивање и Електропрено`, готово 75 милиона КМ средстава РАК-а ставили у функцију – рекао је Амиџић.
 
Он је појаснио да је од тог новца 10 милиона КМ отишло према сервисима, односно јавним емитерима, а преосталих око 17 милиона за изградњу мостова и неких пројеката које ће радити министарство саобраћаја.
 
Дио средстава биће уплаћен Влади Републике Српске и Влади Федерације БиХ, које ће да одреде приоритетне пројекте.
 
– Поред тога смо усвојили буџет. Он нема развојну компоненту. Готово милијарду одлази на плате, а 100 милиона на капитална улагања и 200 милиона на различите врсте материјалних трошкова. Позивам остале колеге да остала средства ставимо у функцију – рекао је Амиџић.
 
Говорећи о нераспоређеним средствима за путарине, Амиџић је рекао да се 250 милиона КМ налази на рачунима и да су та средства уплатили грађани да би се радили ауто-путеви и путеви.
 
– Ја само члан управе, не тражим ништа ново. Само постављам питање зашто се не уради то као у претходном периоду. Нити су прије њих били већи Бошњаци или Хрвати, нити сам ја већи Србин. Није то ствар политике. То је ствар нормалног живота у БиХ. Нека ми неко објасни зашто стоје та средства на рачуну – упитао је Амиџић.
 
Он каже да поједини чланови спомињу одговорност, али да ће он затражити неку другу врсту одговорности ако се ово питање не ријеши.
 
– Ово је за мене неприхватљиво и на томе ћу инсистирати – поручио је Амиџић.
 
Он је подсјетио на састав Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ и рекао да ако је нека штета направљена на рачун било ког ентитета да сви треба да одговарају.
 
– Закон је предвидио да се та средства могу привремено подијелити на бази привремених коефицијената, а неко то не жели. Ми смо и кориговали ту одлуку гдје смо се обавезали да ако се утврди да је Република Српска оштећена или Федерација, да се по аутоматизму средства са јединственог рачуна намире али и даље има одбијање. Већа је кривична одговорност ово што ми сада радимо. Ко ће платити камате и километре. Када говоримо о јавном предузећу, Аутоцесте су у незавиднијој позицији него Аутопутеви. У њихово име обавезе плаћа Влада ФБиХ – рекао је Амиџић.
 
Амиџић је додао да нису тачне тврдње да су средства за Меморијални центар Поточари умањена, већ да је та институција тражила мање средстава него у прошлој години и да је одобрено колико су и тражили.
 
 
ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстВласник стрељане у Београду осуђен на пет мјесеци кућног затвора
Сљедећи текстПутин: Нема прекида ватре до почетка преговора