Насловна Најновије Андрићград: Вечерас пројекција филма “Гаравице“

Андрићград: Вечерас пројекција филма “Гаравице“

108
0

У биоскопу „Доли Бел“ у Андрићграду, вечерас ће бити приказан документарни филм „Гаравице“ режисера Драгана Радовића, који говори о једном од највећих српских стратишта код Бихаћа, гдје су усташе убиле 12.000 Срба, али и другим стратиштима у том дијелу Крајине, током Другог свјетског рата.

Филм објашњава посљедице које су услиједиле након ликвидација на Гаравицама и другим масовним стратиштима у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу.

Базиран је на више од 3.000 докумената /судске пресуде, саслушања, записници, извјештаји и прогласи/ и живој ријечи 27 преживјелих свједока, од којих у филму говори 15.

Promovisan dokumentarni film "Garavice" (VIDEO)

Почетком Другог свјетског рата 1941. године, усташе су у мјесту Гаравице, једном од највећих стратишта српског народа у Независној Држави Хрватској, побиле 12.000 српских цивила. Међу жртвама је био и велики број дјеце.

Према енглеским обавјештајним подацима, на ширем подручју Бихаћа убијено је између 14.000 и 14.500 људи, а власти бивше Југославије прикривале су масовне покоље и убиства Срба, због прокламовања идеје братства и јединства којом су потпуно изједначиле крвника и жртву.

Филм „Гаравице“ премијерно је приказан 23. октобра прошле године у Бањалуци, а од тада је прилику да га погледа имала публика широм Републике Српске и Србије.

Пројекција филма почиње у 18.00 часова, а улаз је слободан.

ИЗВОРсрна, фото илустрација Андрићград
Претходни текстПотписивање споразума са Болницом “Србија“ о бесплатним прегледима за борце
Сљедећи текстБратунац: Почиње Ревија руског филма