Насловна Најновије Ансамбл “Венац“ са Космета одржао концерт у Источном Сарајеву

Ансамбл “Венац“ са Космета одржао концерт у Источном Сарајеву

73
0

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“, одржао је концерт у Источном Срајеву у оквиру манифестације „Дани Србије у Републици Српској“ на коме су се показале нераскидиве везе народа са обје стране Дрине, а посебно веза са српским народом Космета који је прошао сличну голготу.

„Адаптација коју смо извели и у Источном Сарајеву, говори о људима који су устајали против ропства, бунили се, који су све то издржали, дочекали ослобођење. Ово је прилика да се присјетимо како смо све то преживјели и да се подсјетимо да имамо сличне проблеме, сличну заједничку историју, али да имамо једну душу која се на крају покаже“, рекао је шеф умјетничког сектора ансамбла „Венац“ Милош Митић након синоћњег концерта.

Он је подсјетио да су 2019. године гостовали у Источном Сарајеву гдје су извели народне игре и пјесме са Косова и Метохије, а овог пута су показали све оно што су урадили у протеклих пет година колико је прошло од њиховог гостовања.

Митић је навео да ансамбл ове године слави 60 година, основан је у Приштини као професионални ансамбл „Шота“, назив је промијенио 1993. године, а потом је од 1999. радио у избјеглиштву у Нишу, да би се 2003. године вратио на Косово и Метохију и од 2007. му је сједиште у Грачаници.

„Ово је један од два професионална ансамбла Србије, поред Ансамбла `Коло` из Београда“, навео је Митић.

Он је истакао да им је задатак да истражују, чувају, обликују и сценски презентују народну игру, пјесму, музику и обичаје.

Митић је додао да је Ансамбл који окупља играче од 20 до 55 година и дјелује под покровитељством Министарства културе Србије прије неколико вечери гостовао у Бањалуци.

„Надам се да ћемо у наредном периоду посјетити и друга мјеста широм Републике Српске“, рекао је Митић.

Директор овог ансамбла Снежана Јовановић, рекла је да је „Венац“ послије рата био приморан да буде у избјеглиштву и да се 2003. године вратио у Чаглавицу, а потом се сели у Грачаницу гдје се и данас налази.

Према њеним ријечима, до 2013. године „Венац“ је „преживљавао“ зато што фокус није стављан на програм него је само животарио, а од тада почиње борба која је трајала цијелу деценију да Ансамбл постане репрезентативна установа Србије.

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ u Plani -  podunavlje.info

„`Венац` је једна од 14 установа на Косову и Метохији под Министарством културе, али је једина која функционише свакодневно“, напоменула је Јовановићева и истакла да су поносни на то што свој посао раде одговорно и што на прави начин представљају Србију и народ.

Она је истакла да је основни задатак Ансамбла да чува културну баштину, нематеријално српско културно насљеђе Косова и Метохије и цијеле Србије.

Директор Народног позоришта Источно Сарајево Јелена Крстић, рекла је да је сезона отворена 9. октобра у оквиру манифестације „Дани Србије у Републици Српској“ и да је ово била прилика да се прође кроз историјски моменат саме Грачанице.

„Енергија људи који његују своју културу и традицију је невјероватна и величанствена“, оцијенила је Крстићева.

Члан ансамбла Миљана Петровић, рекла је да у „Венцу“ игра од 2020. године, а да је у ансамбл дошла из Пожаревца гдје јој се породица преселила 1999. године.

„Љубав према игри и фолклору вратила ме у родни крај“, навела је Петровићева, истичући да их је публика у Источном Сарајеву дочекала веома срдачно.

Милан Ристић каже да је двије године члан ансамбла, у коме је остварио дјечачки сан и бави се послом који воли.

„Ништа ми није тешко и срећан сам што можемо да покажемо традицију са Косова и Метохије у Србији, региону, али и широм свијета“, рекао је Ристић.

 

 

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстУ Српској рођено још 13 беба
Сљедећи текстМјесто страдања 1.000 српских бораца у великом рату посјетило око 70 планинара