Насловна Најновије Астра Зенека повлачи вакцину након признања о опасним нуспојавама

Астра Зенека повлачи вакцину након признања о опасним нуспојавама

103
0
Астра Зенека најавила да повлачи своју вакцину против ковида-19 неколико мјесеци након што је на лондонском суду признала да ова вакцина може да изазове ријетке и опасне нуспојаве.
 

Вакцина се више не може користити у Европској унији, након што је ова британско-шведска фармацеутска компанија добровољно повукла своју ауторизацију за стављање у промет.

Захтјев за повлачење вакцине поднијет је 5. марта и данас је ступио на снагу.

Сличне пријаве биће поднијете у наредним мјесецима у Великој Британији и другим земљама које су одобриле вакцину, познату као Вакзевриа.

Астра Зенека је саопштила да је вакцина уклоњена са тржишта из комерцијалних разлога, као и да се више не производи нити испоручује, јер су је замијениле ажуриране вакцине које су ефикасне против нових сојева ковида-19, преноси британски Телеграф.

Вакзевриа је била под интензивним испитивањем посљедњих мјесеци због веома ријетког нежељеног ефекта, који изазива крвне угрушке и низак број тромбоцита у крви.

Астра Зенека је у судским документима поднијетим Вишем суду у Лондону у фебруару признала да вакцина „може, у веома ријетким случајевима, да изазове ТТС.

ТТС, тромбоза са синдромом тромбоцитопеније, повезана је са најмање 81 смртним случајем у Великој Британији, као и са стотинама озбиљних нуспојава.

Астра Зенеку тужи више од 50 наводних жртава и ожалошћених рођака у случају који се налази пред Вишим судом.

Компанија тврди да одлука о повлачењу вакцине није повезана са судским процесом или признањем да може изазвати ТТС, већ да је временски оквир чиста случајност.

– Развили смо вакцине за нове сојеве ковида-19 и имамо вишак. То је довело до пада потражње за Вакзевријом, која се више не производи нити испоручује. Астра Зенека је стога донијела одлуку да покрене повлачење дозвола за стављање у промет за Вакзевриа у Европи – саопштила је фармацеутска компанија.

У саопштењу се такође наводи да је компанија „поносна“ на свој допринос у окончању глобалне пандемије ковида 19 и тврди да је у првој години имунизација овом вакцином спасила преко 6,5 милиона живота кроз три милијарде испоручених доза широм свијета.

ИЗВОРртрс
Претходни текстГрбић: Број страдалих Бошњака обмана, а свака оптужба за геноцид злонамјерна
Сљедећи текстВучић: Данас исписујемо историју, историјски значајна посјета Сија (ВИДЕО)