Насловна Вијести Бањалука: Отворена изложба дјела најзначајнијих српских ликовних умјетника

Бањалука: Отворена изложба дјела најзначајнијих српских ликовних умјетника

32
0

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је вечерас у Музеју савремене умјетности Српске изложбу која илуструје српску ликовну умјетност, њене узоре, опредјељења и домете од посљедњих деценија 19. до средине 20. вијека.

Изложба „Колекција као огледало: Модернизам у дјелима умјетника из колекције Галерије Матице српске“ реализује се у години обиљежавања јубилеја 175 година од оснивања Галерије Матице српске, те представља 86 умјетничких дјела, 75 слика, седам скулптура и четири графике.

Тривићева је рекла да је важно што су представљена дјела најзначајнијих ликовних умјетника.

Изложба „Колекција као огледало“ представља најистакнутије и најзначајније умјетнике српске ликовне сцене попут Уроша Предића, Паје Јовановића, Надежде Петровић, Саве Шумановића, Петра Лубарде и других. Изложена су и дјела јавности мање познатих сликара који су својом дјелатношћу оставили траг у историји српске умјетности, али и колекцији Галерије Матице српске.

Кроз дјела 38 аутора приказан је пут од реалистичких опредјељења насталих под утицајем умјетничких академија у Бечу и Минхену до окретања ка модернизмима 20. вијека услијед одласка наших умјетника на школовање и њихових боравака у Прагу, Будимпешти и коначно Паризу као центру умјетничких идеја 20. вијека.

Изложба „Колекција као огледало“ има посебан значај јер се реализује у години обиљежавања јубилеја 175 година од оснивања Галерије Матице српске.

ИЗВОРРТРС
Претходни текстЂоковић објавио „најскупљу“ тениску фотографију свих времена и најавио велики викенд
Сљедећи текстПрвенство Балкана 24. и 25. септембра, на Палама, гост Дражен Суботић РТВИС, 22.09.2022 (ВИДЕО)