Насловна Најновије Берјан изабран за почасног професора престижног Кинеског универзитета

Берјан изабран за почасног професора престижног Кинеског универзитета

61
0

Амбасадор БиХ у Кини Синиша Берјан изабран је за почасног и истакнутог професора престижног кинеског Сјеверозападног образовног универзитета из кинеске провинције Гансу, који у свом саставу има 27 факултета и око 40.000 студената.
Званична церемонија дод‌јеле ове изузетно респектабилне титуле високог ранга у свјетској академској заједници, уз присуство предсједника кинеског универзитета Ванг Ђанрена и других представника ове високошколске образовне институције, уприличена је у Ланђоу, главном граду кинеске провинције Гансу, који има скоро пет милиона становника, саопштено је из Амбасаде БиХ у Кини.

Амбасадор Берјан је, током састанка са предсједником и представницима кинеског универзитета, захвалио за ласкаву титулу, те нагласио да ово признање, добијено као резултат дугогодишњег научноистраживачког рада, није само његово лично, већ и признање његовим колегама са Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета у Бањалуци, са којима је објавио већи број научних радова у високо рангираним међународним часописима.

Берјан је изразио задовољство и недавним потписивањем споразума о сарадњи овог кинеског универзитета са два јавна универзитета из Републике Српске који су реализовани посредством Амбасаде БиХ у Кини и навео да је ово признање још један у низу корака на повезивању, јачању и продубљивању сарадње кинеских универзитета са високошколским установама Републике Српске.

Током разговора, Берјан је посебно апострофирао значајну улогу и снажну подршку Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске на челу са министром Жељком Будимиром на промовисању и подстицању сарадње са кинеским научноистраживачким и образовним институцијама.

Овом приликом је договорена и посјета представника кинеског универзитета Републици Српској и БиХ у септембру.

Сјеверозападни образовни универзитет, основан давне 1902. године, налази се на листи прве класе универзитета у Кини.

Ова изузетно респектабилна установа је кроз партнерство са универзитетима широм свијета основала неколико Концучијевих института који промовишу међународну сарадњу и културну размјену.

Сјеверозападни образовни универзитет према свјетској листи најбољих универзитета „Тајмс хајер едукејшн“ спада у 800 најбољих у свијету.

Током посјете провинцији Гансу, Берјан се у одвојеном сусрету састао и са Лијем Сивеијем, вицегувернером Гансу провинције која има 26 милиона становника са којим је разговарао о даљим могућностима сарадње у области економије, образовања, науке и технологије, културе, туризма, као и сарадње између локалних заједница.

Узајамне посјете, потписивање конкретних споразума и почетак примјене договорених активности очекује се до краја текуће године.

Амбасадор Берјан је учествовао и у раду 30. Међународног кинеског Сајма инвестиција и трговине, а посјетио је и Пољопривредни Гансу универзитет.

ИЗВОРсрна
Претходни текстФилм „Свједок“ биће приказан данас у Сребреници
Сљедећи текстПожар у центру Новог Сада, страдале двије особе