Насловна Најновије БиХ у тоталној кризи – резолуцијом срушена њена унутрашња и спољна политика

БиХ у тоталној кризи – резолуцијом срушена њена унутрашња и спољна политика

70
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, изјавио је данас у Сарајеву, да је БиХ у тоталној кризи, да је урушена могућност договора, те да су бошњачки политичари оним што је урађено у УН, срушили унутрашњу и спољну политику БиХ.

„И док та ситуација не буде јасна са становишта одговорности и признања да је урушена спољна политика, немогуће је ићи даље“, рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а, након састанка предсједника странака партнера у власти на нивоу БиХ са европским комесаром са сусједство и проширење Оливером Вархељијем.

Према његовим ријечима, Вархељи је несумњиво заслужан што је БиХ добила статус преговарача, додајући да су неки званичници, попут амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија учинили све да зауставе европски пут БиХ и усложне га.

Додик је навео да Европа од БиХ тражи убрзање ствари, попут закона о Високом судском и тужилачком савјету и закона о судовома, које су већ познате, али које не иду.

Он је додао да се могу чути поруке да БиХ иде даље, али је нагласио да се не могу превазићи рушења спољне политике.

„Са бошњачке стране највише вичу како је угрожен суверенитет, угрожено ово или оно, а они су све учинили да то угрозе кроз понашање у УН и не желе да дају одговор“, навео је Додик.

Додик сматра да је фина намјера Вархељија да релаксира процес у БиХ, али и да се на састанку видјело да од тога нема ништа.

„У БиХ имате крњи Уставни суд који доноси шта он хоће, имате лажног високог представника који опет мијења законе, а Европа увијек стално изнова помиње неку причу о владавини права, о владавини овог или онога, што је обична и гнусна лаж, јер то заиста није тако“, рекао је Додик новинарима.

Говорећи о Плану раста ЕУ за Балкан, Додик сматра да се кроз овај пакет БиХ жели увући у још веће проблеме, тражећи да се укине прича о вету у БиХ.

„Па став, да ви не морате то провести, али ето, нека само стоји ту, па ћемо видјети шта ћемо са тим касније… Па, нико није овдје блесав и наиван“, нагласио је Додик и додао да су високо подигнути захтјеви од ЕУ према БиХ, довели до тоталног дебакла.

Према његовим ријечима, БиХ ће тешко ићи даље, јер не раде Уставни суд, Дом народа, није усвојен буџет, док се у домаћи договор мијеша амбасадор САД у БиХ који говори шта се може, а шта не.

„Онда тај лажни високи представник доноси Кривични закон, интервенише неколико пута у Изборни закон и онда нама кажу: ‘Хајде, шта сад, па идемо даље'“, истакао је Додик.

Он је додао да БиХ, тренутно није мјесто гдје Република Српска може да остварује своја дејтонска и уставна права и начела.

Додик је указао и да су приче о преговарачком оквиру изнуђене.

„Стално говоре исто. Они не могу да разумију да није све о тим њиховим парама, које они наводно желе да дају, а онда вас услове до те мјере да себе понизите до бесмисла“, рекао је предсједник Српске и додао да није оптимиста и да је БиХ само фарса, у шта се данас могао увјерити и Вархељи.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстЛедићи, 32 године од некажњеног злочина, РТВИС, 03.06.2024. (ВИДЕО)
Сљедећи текстСоколац: Није прихваћен извјештај о извршењу буџета општине у прошлој години