Насловна Вијести Борис Џонсон поднио оставку

Борис Џонсон поднио оставку

58
0

Премијер Велике Британије Борис Џонсон обратио се јавности гдје је рекао да подноси оставку на мјесто лидера конзервативаца и функцију премијера.

Оставком британског премијера Борисa Џонсонa на мјесто лидера Конзервативне странке, покреће се процедура избора новог вође британских торијеваца.

Током трајања тог процеса, Џонсон ће вршити дужност премијера у оставци, на којој би могао да остане бар до краја августа.

Казао је да ће вршити дужност премијера док не буде изабран његов насљедник, којем ће како каже дати пуну подршку.

Одлука о оставци биће и формално потврђена до краја дана, а донијета је послије консултација Бориса Џонсона са сер Грејемом Брејдијем, шефом Комитета 1922 – тијела Конзервативне странке, које надзире рад посланика и њихово повјерење у премијера и владу.

Тиме се покреће процедура избора новог вође британских торијеваца.

Уобичајено је да избор новог лидера траје око мјесец и по дана, јер, послије истицања кандидатура и програма, број кандидата мора бити сведен на само два како би се чланство писмима изјашњавало о новом предсједнику странке.

Кандидатуру за лидера може да истакне свако ко ужива подршку осам посланика.

Посланици број кандидата своде на два гласањем у два круга.

Подсјећања ради, до сада је више од 50 министара и помоћника поднијело оставке за само 24 сата.

Лидер британских лабуриста Кир Стармер рекао је да је одлука премијера Бориса Џонсона да се повуче добра вијест за државу.

Предсједница Савјета федерације Русије Валентина Матвијенко изјавила је да је Џонсон био главни русофоб и јастреб. Сматра да је његова оставка била неизбјежна због великог неповјерења грађана.

ИЗВОРСпутник
Претходни текстВирус корона потврђен код 65 лица, преминула старија жена
Сљедећи текстВећи дио општине Соколац сутра без струје