Насловна Најновије Боројевић: Највећа количина падавина 18. и 19. јануара

Боројевић: Највећа количина падавина 18. и 19. јануара

44
0

Највећа количина падавина у Републици Српској наредне седмице очекује се у сриједу и четвртак, 18. и 19. јануара, а највише литара кише по квадратном метру пашће у Херцеговини, горњем сливу ријеке Дрине и у западној Крајини, рекао је Срну директор Републичког хидрометеоролошког завода Дарко Боројевић.

Он каже да је пажња посебно усмјерена на горњи дио слива ријеке Дрине, Херцеговину, горњи слив Уне и Сане, те на слив Пиве и Таре у Црној Гори, гдје очекиване велике количине падавина могу изазвати пораст водостаја ријека.

Боројевић истиче да је тешко прогнозирати количину падавина која ће пасти у одређеном географском подручју због промјенљивих временских прилика, али да се очекује да ће у четвртак, 19. јануара и петак, 20. јануара киша прећи у снијег.

„Херцеговина може да апсорбује већу количину падавина него Сарајевско-романијска регија или Крајина, али то ствара опасност појаве бујичних поплава. Подручје у Црној Гори у коме се предвиђа количина од 400 литара кише по метру квадратном је најкишније у Европи, али не би било добро ако се то прелије на подручје Републике Српске због другачије конфигурације земљишта“, истакао је Боројевић.

Он је додао да све службе прате стање, да ће редовно извјештавати јавност и да нема потребе стварати панику.

„Ми смо на вези са ресорним министарством, Цивилном заштитом, Јавном установом `Воде Српске`, и све службе су на располагању. Водостаји су за сада у средње повишеним зонама. Пратимо стање и ако дође до пораста и промјене благовремено ћемо информисати јавност“, нагласио је Боројевић.

Он је навео да се олујни удари вјетра очекују на цијелом подручју Републике Српске и да ће у уторак, 17. јануара вјероватно бити проглашен црвени метеоаларм због орканског удара вјетра.

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење да се од 16. до 20. јануара очекују обилне падавине, на југу и обилније.

Предузеће „Воде Српске“ је тим поводом позвало становништво, институције и привредне субјекте да буду у приправности ради предузимања неопходних мјера заштите од могућег изливања водотока.

Вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић рекао је Срни да је упућен допис свим локалним заједницама да предузму неопходне превентивне мјере у вези са најављеним великим количинама падавина, те да је о свему упознат и предсједник Републике Срспке Милорад Додик.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВишковић: Градоначелници и начелници да предузму све превентивне радње због најаве обилних падавина
Сљедећи текстПрви пут пливање за часни крст за дјецу у затвореном базену