Насловна Најновије БОРС: Основни задатак штитити Српску, њене институције и надлежности

БОРС: Основни задатак штитити Српску, њене институције и надлежности

144
0

Борачка организација Републике Српске /БОРС/, саопштила је да се против предсједника Републике Српске води политички мотивисан процес пред Судом БиХ, а да је њен задатак да штити Српску, њене институције и надлежности.

У саопштењу подсјећају да им је основни програмски задатак заштита Републике Српске, њених институција и надлежности и да су у више наврата изнијели став да су у пуном капацитету уз институцију предсједника Републике пружајући јој пуну подршку и заштиту у монтираном политичком процесу.

Из БОРС-а су оцијенили да је циљ процеса против предсједника Српске Милорада Додика и в.д. директора „Службеног гласника“ Милоша Лукића да уклоне оптуженог са политичке сцене, али и да омаловаже и обезвриједе институције предсједника Републике.

Циљ им је и стварање праксе да се и други неподобни Срби уклоне са политичке сцене, увођење потпуног протектората, наставак одузимања других надлежности Републике Српске, њено претварање у форму без суштине, до потпуног гашења и стварања унитарне БиХ, наводи се у саопштењу БОРС-а достављеном Срни.

Борачка организација наводи да је обавеза сваког Србина да штити принцип да само грађани Републике Српске имају право да одлучују ко ће бити предсједник Републике, народни посланик, одборник, начелник општине или градоначелник.

„Ако допустимо да о овим питањима одлучује тзв. високи представник, Суд БиХ или страни центри моћи онда Републике Српске више неће бити. Овакав сценарио води нас у нестанак или борбу за опстанак“, наглашено је у саопштењу.

Борачка организација сматра да је то општи интерес иза којег морају да стану сви ради очувања Републике која представља услов опстанка српског народа на вјековним огњиштима, јер та обавеза постоји према више од 23.000 погинулих бораца, према садашњим и будућим генерацијама које треба да живе у слободној Републици Српској.

БОРС напомиње да Кристијан Шмит, који није високи представник, по налогу страних центара моћи намеће нелегалне одлуке, а затим налаже Тужилаштву БиХ да подигне оптужницу против предсједника Републике Српске и то због тога јер је извршавајаћи своју обавезу поштовао Устав и Народну скупштину и потписао закон.

БОРС је подсјетио да је Народна скупштина донијела тај закон ради заштите надлежности Републике загарантованих Дејтонским мировним споразумом од интервенционизма такозваног високог представника.

„Зашто правосудне инстуције БиХ нису оволико ажурне када су у питању доказани ратни злочини почињени на Србима током протеклог рата? Зашто се на правду за злочин почињен у Добровољачкој улици и бројним другм мјестима чека више од 30 година?“, пита Борачка организација.

Такође, Борачка организација Републике Српске пита и да ли је међународној заједници на овим просторима стало до мира и поштовања Дејтонског мировног споразума или до БиХ без Срба?

Суд БиХ заказао је за данас рочиште на којем би предсједник Републике Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора „Службеног гласника“ Милош Лукић требали да се изјасне о кривици по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстПутин: Кијев трпи огромне губитке, пропала украјинска контраофанзива
Сљедећи текстМУП КС: Није најављен никакав скуп код Суда и Тужилаштва БиХ