Насловна Најновије Братунац: Обиљежавање 32 године од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу

Братунац: Обиљежавање 32 године од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу

73
0

У Братунцу ће у суботу, 6. јула бити обиљежене 32 године од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу, а парастос за 3.267 српских жртава служиће Његова светост патријарх српски Порфирије, саопштено је из Одбора за организацију овог комеморативног скупа.

Програм обиљежавања почеће у 9.30 часова служењем Свете архијерејске литургије у Цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу.

Служење парастоса настрадалима у Одбрамбено-отаџбинском рату предвиђено је у 12.00 часова на братуначком гробљу.

Након парастоса званичници ће положити цвијеће и вијенце код Централног спомен-крста на братуначком гробљу, а потом ће се обратити присутнима.

Овогодишњи програм сјећања на страдале Србе у средњем Подрињу и Бирчу биће одржан под називом „32 године – злочин без казне“.

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња и Бирча у Одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се поводом 32 година од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио, а десет се још воде као нестали.

Муслиманске јединице из Сребренице су током Одбрамбено-отаџбинског рата најчешће нападале српска села на највеће православне празнике, а на Петровдан 1992. године напале су села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

Тако су наставили реализацију плана етничког чишћења започетог у априлу исте године, према којем су уништавали све што је српско, да би трагове постојања Срба на овим просторима потпуно затрли, јер су, осим убијања и прогона цивилног становништва и уништавања имовине, уништавали и српска гробља и богомоље.

Муслиманске снаге су током цијеле 1992. године нападале српска села и убијале и уништавале све што је српско.

Да би заштитиле српско становништво у Средњем Подрињу од уништења Војска Републике Српске у прољеће 1993. године покреће контраофанзиву, али до ослобађања Сребренице тада није дошло због интервенције међународне заједнице која је ову, тада муслиманску, енклаву прогласила заштићеном демилитаризованом зоном УН.

Муслиманска команда припремала је акције и користећи заштиту међународних војних снага /Унпрофор/ организовала је нападе на српске положаје, посебно 1995. године када су јаке снаге из заштићене зоне кренуле у напад на команду Главног штаба Војске Републике Српске у Црној Ријеци код Хан Пијеска.

Тај напад је разбијен и убрзо је услиједило ослобађање Сребренице која улази у уставно-правни састав Републике Српске у јулу 1995. године.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПУ Источно Сарајево: За пола године 270 случајева злоупотребе наркотика
Сљедећи текстУ полицијској акцији “Рапид“ одузето 70 килограма дроге