Насловна Најновије Бубић: Једини циљ Суда БиХ елиминација предсједника Српске из политичког живота (ВИДЕО)

Бубић: Једини циљ Суда БиХ елиминација предсједника Српске из политичког живота (ВИДЕО)

55
0
Адвокат Горан Бубић рекао је да процес који се води пред Судом БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика није усмјерен ка владавини права, већ елиминацији Додика из политичког живота у БиХ.
 

Бубић је потврдио да је одбачен захтјев одбране предсједника Републике Српске Милорада Додика за изузеће судије Сене Узуновић, додајући да одбрана није изненађена одлуком Кривичног вијећа Суда БиХ.

Бубић је рекао да је одбрана упутила захтјев зато што је „на неки начин била натјерана на то понашањем судије на главном претресу“.

– Одбрана је тврдила да нисмо добили један поднесак Суда који је факсан. Такав начин достављања иначе није предвиђен по Закону о кривичном поступку, али није се радило о томе већ о чињеници да он заиста није испринтан на мом телефаксу. Јуче сам вршио увид у спис и стручно-техничко лице из Суда БиХ потврдило је да постоји могућност да су они послали и да је њима било ОК, а да мој принтер није испринтао из низа техничких разлога. Тако да смо ми на претресу, који је већ започео, на неки начин изнуђено, поднијели захтјев за изузеће судије због пристрасности, јер је ријеч о очигледној пристрасности – навео је Бубић.

Он је рекао да су упозорења судије била неприхватљива и да одбрана не тражи да Суд има поштовање према странци, али да, како каже, треба да има трпљење које је у складу са Законом о кривичном поступку.

– Ми у сваком случају поштујемо Суд и на моју примједу да неки поднесци одбране који су достављени Суду раније, још у јулу, нису представљени јавности, судија се очитовала како наводно у тим поднесцима има увредљивих тврдњи – рекао је Бубић.

Он је истакао да је спомињао да се ради о симулираном суђењу, али да за то има потврду у доказима Тужилаштава.

– Гдје из Правне службе Канцеларија виског представника, а то је у ствари сад неко особље под врло упитним питањем легитимитета јер Анекс 10 Дејтонског споразума не познаје високог представника и његове запосленике. Ако ми немамо виског представника постављеног сагласно Анексу 10, онда је упитан и статус запослених у Канцеларији високог представника. У том писму се тврди да Суд БиХ не може да тумачи Анекс 10 – навео је Бубић.

Он даље каже да се тврди како ни једна страна потписница Анекса 10 није оспорила именовања Шмита, што не одговара стварности, с обзиром на ставове Народне скупштине Републике Српске.

– То нису произвољни ставови предсједника Српске Милорада Додика, већ Народне скупштине која је највиши орган Српске, као потписнице Анекса 10. Не може да се износи једна таква неистина. Све је то на крају резултирало захтјевом за изузеће, који је на крају одбачен, са образложењем да се може поднијети само прије почетка главног претреса – рекао је Бубић.

Он је рекао да је видљиво да се захтјеви процедурално одбацују и да се Суд не бави меритумом по ставу одбране.

– На тај начин се угрожава углед Суда у јавности, јер јавност мора имати повјерење у Суд, а повјерење мора имати и оптужени. Тај став је важан, није пресудан – истакао је Бубић.

 
 
ИЗВОРртрс
Претходни текстПреминула новинарка Зорица Кусмук
Сљедећи текстЈелена је родила сина, па близанце, а сад је на свијет донијела тројке