Насловна Најновије Бугарски луткарски театар извео представу „Свињар“

Бугарски луткарски театар извео представу „Свињар“

130
0

Државно позориште лутака „Сливен“ из Бугарске вечерас је у Културном центру Источно Ново Сарајево извело представу „Свињар“ редитеља Тодора Валова у оквиру такмичарског програма 23. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“.

Ради се о бајци Ханса Кристијана Андерсена у шоу-пародији, шоу-подсмјеху, шоу-карикатури снобизма, људске сујете, лицемерја, површности, нарцизма и кича.

Представа је комично и карикатурално представила сукоб два међусобно одбојна система вриједности – да ли су вредније скупе сјајне ствари и дрангулије или природна љепота и савршенство природе.

Слика може припадати 4 особе и у затвореном

Позориште младих Сарајево јутрос је, из техничких разлога, своју представу „Оловни војник“ у режији Марија Дрмаћа одиграла на сцени овог позоришта у Сарајеву.

„Оловни војник“ је прича о љубави и пријатељству. Након пада с прозора, који је потпомогао ђаволак, креће авантура храброг једноногог Оловног војника који је путовао кроз канализацију, па све до океана, док на крају није завршио у утроби рибе.

Слика може припадати 3 особе и у затвореном

У пратећем дијелу фестивалсклог програма данас је Позориште „Театрило“ из Новог Сада одиграло представу „Три бајке траже читача – Српска трилогија“ у Дому омладине у Зворнику.

Настављене су креативне радионице за израду лутака, а одржано је и мастер клас предавање и промоција књиге „Луткарство и сценска лутка“ аутора Небојше Бобана Јовановића из Ниша.

Слика може припадати 1 особа и у затвореном

Свечано затварање фестивала, додјела награда и презентација резултата креативних радионица заказана је за сутра у 12.00 часова.

Претходно, у 10.00 часова Позориште „Кључ“ из Израела извешће луткарску представу „Када је све било зелено“, коју су режирали Дикла Кац и Ави Злихалиха.

Слика може припадати 4 особе и у затвореном

На овогодишњем „Лут фесту“ учествовала су позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Естоније и Израела.

У оквиру такмичарског и пратећег програма реализовано је 20 програма, луткарске представе, мастер клас предавања, креативне луткарске радионице и промоције књига.

Слика може припадати 1 особа и у затвореном

Мото фестивала био је „Дијете и сценска лутка“ и представља мисију коју „Лут фест“ проводи 23 године, путем едукације и социјализације дјеце кроз њима блиске традиционалне и нове бајке, кроз луткарске представе и са лутком са којом најлакше комуницирају.

Фестивал су финансијски подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, градови Источно Сарајево и Зворник, те општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа. Медијски спонзори су Новинска агенције Републике Српске СРНА и РТРС.

Слика може припадати 1 особа, седи и стоји

ИЗВОРсрна
Претходни текстДанас Свете мучанице Вера, Нада, Љубав и мајка им Софија
Сљедећи текстУ поноћ почиње изборна тишина