Насловна Најновије Више од 500 учесника на Фестивалу ветерана фолклора у Требињу

Више од 500 учесника на Фестивалу ветерана фолклора у Требињу

36
0

Четврти Међународни фестивал ветерана фолклора окупио је данас у Требињу 520 учесника из 21 културно-умјетничког друштва из Републике Српске, региона и иностранства.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић уприличио је данас пријем на коме се захвалио учесницима Фестивала, као и домаћинима који су се потрудили да угосте све учеснике.

Он је истакао да је значајно његовање народне културе и традиције.

„Треба да знамо ко смо, коме припадамо“, рекао је Ћурић

Предсједник Градског културно-умјетничког друштва „Алат Свислајон“ из Требиња Недјељко Ламбета рекао је да је ријеч о традиционалној смотри која се одржава с циљем промоције Требиња, Херцеговине, Републике Српске, српске традиције и културе

„Учесници су из Републике Српске, Србије, Црне Горе, као и из Италије“, рекао је Ламбета.

Предсједник Удружења за његовање народне традиције са Златибора Лука Весовић рекао је да је смотра фолклора у Требињу сваке године све боља.

Представник Културно-умјетничког друштва „Севојно“ из Ужица Бранко Илић рекао је новинарима да је привилегија доћи у Требињу, наводећи да је то град који заслужује сваку пажњу због квалитета, људи и топлине коју има.

„Културно-умјетничко друштво `Севојно` је основано 1954. године, већ другу годину заредом смо убедљиво најбољи ансамбл у Србији. Имамо око 450 чланова и народни оркестар. Трудимо се да сачувамо традицију коју ви овде Херцеговци на једна леп начин чувате и негујете“, рекао је Илић.

Представник Културно-умјетничког друштва „Чајавец“ из Бањалуке Биљана Калечевић рекла је да ово друштво броји око 350 чланова, а постоји више од 70 године.

Она је додала да, осим извођачке, имају припремну, сениорску секцију, али и инклузивну секцију коју похађају дјеца са потешкоћама у развоју, те додала да ће се данас представити са староградским играма.

У Културном центру Требиње одржан је концерт фолклорних друштава.

Организатор четврте међународне смотре ветерана фолклора је Градско културно-умјетничко друштво „Алат Свислајон“ из Требиња.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра сунчано уз умјерену облачност
Сљедећи текстВише oд 500 учесника на Фестивалу ветерана фолклора у Требињу