Насловна Uncategorized Вишковић: Пробој Коридора донио спас српском народу у западном дијелу Српске

Вишковић: Пробој Коридора донио спас српском народу у западном дијелу Српске

42
0
Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је пробој Коридора 1992. годину, којим је спојен западни и источни дио Српске и отворен пут према Србијим историјска побједа Војске Републике Српске, јер је донијела спас српском народу у Крајини који је био у потпуној блокади.
 

Вишковић је истакао да се та акција не зове случајно „Коридор живота“ јер је спасено скоро милион и по Срба који су били у потпуној блокади у западном дијелу Републике Српске и у Републици Српској Крајини.

Он је подсјетио да је прије пробоја Српска платила најскупљу цијену, јер је директан повод за ову акцију била смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Вишковић је напоменуо да исти они који су онемогућили да кисеоник дође до Клиничког центра у Бањалуци и данас врше притисак на Републику Српску.

Према његовим ријечима, злотвори су учинили да та дјеца не доживе радост живота због чега је и донесена одлука да се изврши пробој.

– Одлука ВРС да ослободи тај пролаз је нешто што се данас изучава на војним академијама, то је једна величанствена побједа ВРС и донијела је спас за српски народ који је био у блокдати. Ту величанствену побједу ћемо обиљежавати док српски народ постоји на овом простору – рекао је Вишковић.

На Дугој њиви код Модриче сутра ће бити обиљежене 32 година од пробоја Коридора кроз Посавину на Видовдан 1992. године, у којем је погинуло 855 борца Војске Републике Српске и 14 припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

Војна операција „Коридор 92“ трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Овом акцијом окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.

ИЗВОРртрс
Претходни текстКаран: „Мали амандман“ за Комшића, велики корак за унитаристе
Сљедећи текстКошарац: Политичко Сарајево годинама не слуша упозорења, лакше им је да за све окриве Српску