Насловна Најновије Влада Српске упутила извјештај СБ УН: Истакнута важност окончања улоге страног диктатора...

Влада Српске упутила извјештај СБ УН: Истакнута важност окончања улоге страног диктатора Шмита

231
0
Bлада Републике Српске је у свом најновијем извјештају упућеном Савјету безбједности УН, нагласила важност окончања нелегалне и дестабилизујуће улоге Кристијана Шмита, као неизабраног страног диктатора БиХ.
 
Извјештај је, у име Републике Српске, као потписнице свих анекса који чине Дејтонски споразум, генералном секретару УН Антонију Гутересу и земљама чланицама Савјета безбједности, упутио предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Тридесети извјештај Републике Српске Савјету безбједности УН односи се на период мај-октобар 2023. године и у њему, као и у својим досадашњим извјештајима, Влада изражава своја виђења о кључним питањима и проблемима са којима се суочава БиХ, а у циљу разјашњавања својих становишта члановима Савјета безбједности и међународне заједнице.

У првом дијелу Извјештаја наглашава да је вјерно спровођење структуре и механизама подјеле власти загарантованих Уставом БиХ /Анекс четири Дејтонског споразума/ неопходно да би се три некада зараћена народа у БиХ осјећала сигурно и безбједно и укидање тих заштитних мјера једноставно је незамисливо за Србе и Хрвате у БиХ.

– Република Српска још једном потврђује своју опредијељеност за Дејтонски споразум, која подразумијева и посвећеност миру и пуном поштовању суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка БиХ. У складу са том опредијељеношћу, Република Српска се противи – и наставиће да се одупире – деградацији Устава БиХ, који је само срце Дејтонског споразума – наведено је у Извјештају.

У другом дијелу говори се о напорима БиХ да постане чланица ЕУ. Република Српска наставља да подржава настојања БиХ да постане чланица ЕУ и спроведе реформе неопходне да се то постигне, у складу са подјелом надлежности из Устава БиХ.

– Један корак који је неоспорно неопходан да би БиХ постала чланица ЕУ је затварање ОХР-а. Друга реформа која је очигледно потребна да би БиХ кренула напријед на путу ка чланству у ЕУ је да судије Уставног суда БиХ буду држављани БиХ умјесто да стране судије са резервисаним позицијама чине блок који има превагу – пише у Извјештају.

У трећем дијелу наглашава се важност окончања Шмитове нелегалне и дестабилизујуће улоге неизабраног страног диктатора БиХ.

– Остављајући по страни чињеницу да Шмит није легитиман високи представник, његове несмотрене и брзоплете тврдње да има неограничену власт над БиХ и њеним грађанима су дрска и шокантна злоупотреба владавине права, коју су многи у региону критиковали. Нико, укључујући чак и легитимно именованог високог представника, нема никаква законска овлашћења да доноси законе у БиХ пуком одлуком – наводи се у Извјештају.

На крају Извјештаја истиче се да, упркос тренутним турбуленцијама у БиХ, Република Српска је увјерена да БиХ може успјети и постати чланица ЕУ након што се Дејтонски споразум и Устав БиХ вјерно спроведу, укључујући поштовање уставне структуре БиХ и обнову демократске самоуправе.

Цјелокупан текст 30. Извјештаја Савјету безбједности УН је доступан на интернет страници Представништва Републике Српске у Србији.

Директни линк ка 30. Извјештају Савјету безбједности УН на српском језику је http://predstavnistvorsbg.rs/pdf_dokumenti/2023/30_izvjestaj_savjetu_bezbjednosti_un_cir.pdf

Директни линк ка 30. Извјештају Савјету безбједности УН на енглеском језику је http://predstavnistvorsbg.rs/pdf_dokumenti/2023/30_izvjestaj_savjetu_bezbjednosti_un_engl.pdf

ИЗВОРсрна, фото илустрација РТРС
Претходни текстСутра сунчано и топло, послије подне постепено наоблачење
Сљедећи текстОбиљежено 30 година од оснивања Удружења књижевника Српске, РТВИС (ВИДЕО)