Насловна Најновије Влада утврдила Приједлог закона о допуни Закона о банкама Републике Српске

Влада утврдила Приједлог закона о допуни Закона о банкама Републике Српске

48
0
Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о допуни Закона о банкама Републике Српске, по хитном поступку.
 

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби усклађивања са Законом о Инвестиционо-развојној банци Републике Српске. Законом се предлаже, да поред пословних комерцијалних банака, и Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБРС) може обављати послове примања новчаних депозита или других повратних средстава, и то у складу са овлашћењем за обављање тих послова утврђеним законом којим се уређују њено оснивање, правни статус и дјелатност.

Имајући у виду да су се услови на финансијском тржишту значајно измијенили од оснивања ИРБРС, било је неопходно извршити стратешко прилагођавање пословања ИРБРС развојним циљевима Републике Српске, а која питања су била разматрана у оквиру Пројекта Свјетске банке – Јачање банкарског сектора, који је реализован у периоду од 2018. до 2021. године.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Инвестиционо-развојној банци Републике Српске, по хитном поступку, којим су проширене дјелатности Инестиционо-развојне банке Републике Српске, тако да поред већ прописаних дјелатности, Банка може обављати и дјелатности примања новчаних депозита и обављање платног промета.

Такође, Влада Републике Српске утврдила је и Приједлог закона о допуни Закона о унутрашњем платном промету, по хитном поступку, којим је предвиђено да послове платног промета може обављати и Инвестиционо-развојна банка Републике Српске у складу са овлашћењем за пружање тих услуга утврђеним законом којим се уређују њено оснивање, правни статус и дјелатност.

ИЗВОРртрс
Претходни текст„Омогућити свим грађанима кориштење банкарских услуга“
Сљедећи текстДодик: Унапријед смишљена превара, нећемо се повући