Насловна Најновије Вулин: Приједлог о раздруживању Српске и ФБиХ резултат усвајања резолуције о Сребреници

Вулин: Приједлог о раздруживању Српске и ФБиХ резултат усвајања резолуције о Сребреници

72
0

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин рекао је да је најава предсједника Републике Српске Милорада Додика да ће Српска поднијети формални приједлог за раздруживање са Федерацијом БиХ резултат усвајања резолуције о Сребреници у УН.

– БиХ може да постоји само ако постоји Република Српска, то је Дејтонски споразум, не може другачије. Ми Срби дајемо све од себе да сачувамо мир – поручио је Вулин.

Коментаришући саопштење америчке Амбасаде у Сарајеву која најаву о раздруживању тумачи као крај Републике Српске, Вулин је рекао да то упозорење треба посматрати с пажњом, али и указао да је тешко објаснити да је Словенија покренула процес мирног раздруживања у СФР Југославији, а да други конститутивни народ те исте државе звани Срби то не могу да ураде.

Он је навео да је тешко објаснити да је све друго светиња осим српске границе.

– Српски свет мора да буде наш одговор, мора да буде целина. Поштујем то што је Додик рекао мирно раздруживање – није ни орочено, ни ограничено. То доживљавам као покушај формулисања става, осећаја српског народа у политичку платформу – рекао је Вулин за Спутњик.

Вулин сматра да је резолуцијом о Сребреници, која је изгласана у Генералној скупштини УН, већ отворена Пандорина кутија, наводећи да не вјерује да је то било случајно, те да је Њемачка, чије је средње име „геноцид“, одлучила да пере сопствену биографију на терет Срба.

Он оцјењује да је ово био начин да Њемачка истакне своју доминацију у Европи, али да је униполарни свијет мртав и да, како год се заврши сукоб у Украјини, мора доћи до нове подјеле свијета у којој ће се о судбини свијета питати САД, Русија, Кина и неке земље БРИКС-а.

Вулин је навео да послије ове резолуције Србија треба редефинисати своју спољну политику.

Он је рекао да је мотив предлагача резолуције да изазову нестабилност на Балкану, те указао да сви планови Запада за регион Балкана подразумијевају елиминисање српског фактора, те да он говори о „српском свијету“ као одговору на притисак на Србе гдје год да живе и зато што показује да су јединствен народ.

Он је нагласио да је тренутак да Србија преиспита спољну политику и пут ка ЕУ, истичући да Србија никада неће признати Косово и да ће бранити Републику Српску, као и да воли Русију, док Запад од ње тражи све супротно томе.

Вулин је додао да западни стратези сматрају да су Срби тај „клин“ у њиховом фронту који мора бити елиминисан, прије него што дође до коначног обрачуна са Русијом.

Што се тиче односа са Русијом, Вулин је рекао да је бескрајно поносан што Србија није постала дио антуруске хистерије у Европи. 

ИЗВОРртрс
Претходни текст„Растимо уз плес“, 2. јуна у Палама, РТВИС, 30.5. (Видео)
Сљедећи текстНестабилно са кишом, пљусковима и грмљавином