Насловна Најновије Вучић о пројекту „Јадар“: Нико неће ништа радити док се не увјеримо...

Вучић о пројекту „Јадар“: Нико неће ништа радити док се не увјеримо да ће нам дјеца и природа бити здрави (ВИДЕО)

68
0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Малом Зворнику током разговора са грађанима о пројекту „Јадар“, да нико неће да уради било шта по том питању док се не буду увјерили да ће дјеца бити здрава и да ће природа бити здрава.

– Па тек онда да размишљамо о ономе што је зарада. Јер зарада никада није била и не може да буде важнија од здравља. И никоме не смије да буде важнија – рекао је Вучић одговарајући на питања грађана у Малом Зворнику.

Он је тако одговорио на питање научног савјетника Сање Сакан, запослене у Центру изузетних вриједности за хемију и инжењерство животне средине, који припада Институту за хемију, технологију и металургију, а која је питала о здравственим апсектима који прате пројекат „Јадар“.

На њену констатацију да нигде у свијету не постоји рудник гдје се експлоатација литијума одиграва у насељеном мјесту, Вучић је одговорио да ипак постоје, наводећи као примјер Финску, гдје постоји отоворени коп.

Сакан је навела да је највећи проблем што је литијум у јадарском крају силикат и јако везан за руду и да су потребне јаке киселине да би се одвојио, на шта је Вучић рекао да сумпорна киселина јесте опасна материја, али да је држава договарала да направи специјалну пругу само за довожење таквих материја која би ишла ван града.

Подсјетио је да се сумпорна киселина користи свуда у привреди.

Он је понудио Сакан да узме учешћа у неком од тимова који ће се бавити пројектом.

ИЗВОРTanjug
Претходни текст„Пулс града“, 14.08.2024. године (Видео)
Сљедећи текстЋосић: Јахорина има моју подршку, али у дуелу против Славије немам дилему за кога навијам