Насловна Најновије Вучић: Постоје ствари које ЕУ замјера Србији, али је Фон дер Лајен...

Вучић: Постоје ствари које ЕУ замјера Србији, али је Фон дер Лајен увијек спремна да саслуша нашу страну (ВИДЕО)

63
0

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен борави у дводневној посјети Србији. Наравно да постоје ствари које ЕУ замјера Србији, али је Фон дер Лајен увек била спремна да саслуша српску страну, европски пут је од кључног значаја за напредак Србије, рекао је предсједник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре са Урсулом фон дер Лајен. Србија је једна од најнапредних земаља у приступању ка ЕУ, рекла је Урсула фон дер Лајен.

Урсула фон дер Лајен: Партнерство између Србије и ЕУ јача

Урсула фон дер Лајен рекла је на конференцији за новинаре да партнерство између Србије и ЕУ јача и честитала на добијању инвестиционог кредитног рејтинга.

– План раста за Западни Балкан треба да приближи привреде ЗБ и ЕУ, отварамо врата српским компанијама, а претходно треба да се спроведу реформе – навела је Урсула фон дер Лајен.

Према њеним ријечима, Србија је постала лидер у електричним аутомобилима.

Осврнула се на инвестициони план за Западни Балкан и истакла да се ради на велики број пројеката.

– Србија је једна од најнапредних земаља у приступању ЕУ. У том духу радимо на отварању кластера три – навела је Урсула фон дер Лајен.

Вучић Фон дер Лајеновој: Хвала вам на подршци коју сте пружали Србији

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са предсједницом Европске комисије да је са Урсулом фон дер Лајен имао дуг, отворен и искрен разговор и да је она „увијек била спремна да саслуша српску страну“.

Честитао јој је на реизбору на мјесту предсједнице Европске комисије.

– Желим да вам се захвалим на подршци коју сте пружали Србији у претходном мандату у нади да ће то да чините и у овом мандату. Када то кажем, постоји једна ствар коју људи у Србији изузетно поштују. Када код нас долазе гости, готово сви долазе у Београд, када је ријеч о високим делегацијама, званичним посјетама. Ви сте неко ко је на највишој функцији у Европи, а два пута је долазио у нашу земљу далеко од Београда, далеко од урбаних средина и то је нешто што наши грађани и наш народ изузетно поштује и цијени – рекао је Вучић.

– Наравно да постоје ствари које Европска унија замера Србији, али је предсједница Фон дер Лајен увијек била спремна да саслуша нашу страну и да нас чује и говорили смо о опредијељењима Србије. Ја сам њој рекао оно исто што сам вама рекао и јуче на скупу који је одржан у Вршцу, ма како и ма колико, колико год неки другачије размишљали, предсједник сам Републике са највишим легитимитетом, биран директно од грађана двапут заредом у првом изборном кругу што се никада није догодило у нашој историји. Док сам предсједник Републике, ми главне циљеве наше спољне и унутрашње политике никад нећемо мијењати – истакао је Вучић.

Истакао је да то значи да је европски пут Србије од кључног значаја за напредак и да ће Србија посвећено да ради на том путу и да се нада резултатима.

– Ми смо данас посјетили компанију ХТЕЦ на коју сам поносан и на коју сви грађани Србије треба да буду поносни. То су млади људи из Србије који су је основали, направили много аквизиција у међувремену, довели стручне људе и раде ствари које нисам могао да замислим да ће у Србији да се праве и раде. Ово сам рекао зато што су увијек имали подршку ЕУ, Европска банке за обнову и развој, а у стварању амбијента и од Републике Србије – рекао је Вучић.

Додао је да је са предсједницом ЕК разговарао о геополитичкој ситуацији.

– Обавијестио сам је о ономе каква је политика Србије, од поштовања Повеље УН, поштовања међународног јавног правног поретка, до тога да са задовољством могу да констатујем да су украјинске власти дале агреман за отварање амбасаде у Кијеву и верујем да ће господин Ђурић присуствовати отварању амбасаде ускоро у главном граду Украјине – рекао је Вучић.

Нагласио је да су разговарали и о Косову и Метохији.

– Ја за разлику од неких других нећу да користим ову прилику да пребацујем кривицу на било кога другог, нити да замарам предсједницу Фон дер Лајен у јавности о ономе што сам говорио, а детаљно и темељно сам изнио позицију Србије и детаљно и темељно говорио о неопходности компромиса, разговора и будућности цијелог региона – навео је предсједник Србије.

Говорећи о трговини робама и услугама, Вучић је навео да је Србија са ЕУ имала готово 51 милијарду евра 2023. године и да верује да ће 2024. бити већа од тога, пошто је само трговинска разјмена била 39,1 милијарду евра.

– Европска унија је наш највећи партнер. У тим оквирима, Савезна Република Немачка је готово четвртину наше размјене са 23,8 одсто, затим слиједе Италија, Мађарска, Румунија, Бугарска, Пољска, Чешка, Француска и многе друге земље – истакао је Вучић.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстПорастао број обољеле дјеце од менингитиса у Српској
Сљедећи текстБожовић: Тражимо поновно бројање гласова у Костајници