Насловна Најновије Генерална скупштина о спорној резолуцији о Сребреници 23. маја

Генерална скупштина о спорној резолуцији о Сребреници 23. маја

55
0

Сједница Генералне скупштине УН, на којој би требало да буде разматрана резолуција о Сребреници, биће одржана у четвртак, 23. маја, објављено je на страници Генералне скупштине УН.

Послије више одгађања, спорна резолуција би требало да се нађе на дневном реду Генералне скупштине УН на сједнiци 23. маја, која ће бити одржана од 10.00 до 13.00 часова по локалном времену, односно од 16.00 до 19.00 часова по средњоевропском.

Истовремeно, наставља се дипломатска борба Србије и Републике Српске да Генерaлна скупштина УН не усвоји резолуцију, у којој се злочин у Сребреници назива геноцидом.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, на чијем челу је био водећи израелски историчар и стручњак за Холокауст Гидеон Грајф, закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, уз спонзорство Њемачке, припрема нову резолуцији о Сребреници, која би требало да буде представљена на сједници Генералне скупштине УН.

Та резолуција, између осталог, предвиђа да 11. јул постане „међународни дан сјећања на геноцид“, осуду „негирањa геноцида“ и захтијева да се кроз „образовни систем на овај начин говори о злочину“.

Резолуције Генeралне скупштине УН нису обавезујуће.

Гласање у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сребреници, први пут је требало да буде одржано 2. маја, али је одгођено.

Тада је објављено на сајту УН, да је текст резолуције о Сребреници, чији су покровитељи Њемачка и Руанда, споран и да су у току преговори о нацрту.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстФоча: Пронађена тијела брачног пара
Сљедећи текстПородице страдалих кренуле на мјесто злочина у Тузли