Насловна Најновије Гласање о резолуцији шамар за Запад; Српска и Србија показале јединство

Гласање о резолуцији шамар за Запад; Српска и Србија показале јединство

69
0
Српско јединство снажно је потврдила борба руководства Србије и Републике Српске, која је претходила усвајању резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација.
 
Иако је припремана скоро годину дана, ова резолуција није добила онолику подршку колику су очекивали њени предлагачи и спонзори, али је још више продубила јаз међу народима у самој БиХ.
 

Продубљивању кризе поново се придружио и амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи који је запријетио нестанком Републике Српске дође ли до раздруживања у БиХ.

Порука америчког амбасадора да „раздруживање“ не би значило независност Републике Српске већ њен крај, није став Сједињених Америчких Држава, нити се Вашингтона тиче ова прича, порука је ово предсједника Српске Милорада Додика, који сматра да ова Марфијева изјава има везе са исходом гласања о резолуцији о Сребеници у УН.

– Када желе да „појачају“ муслимане у Сарајеву који су упали у општу депресију због чињенице да нису добили оно што су очекивали или су их њихови пријатељи од којих су очекивали нешто издали, онда се појави Марфи који им да неку снагу и каже то што каже, а то не зависи од њега – истиче Додик.

У готово немогућим условима успјели смо да урадимо највише за Србију у Њујорку, поручио је након повратка у земљу предсједник Србије Александар Вучић.

Предлагачи и спонзори резолуције о Сребреници су, истиче, потцијенили Србију, што потврђује и чињеница да резолуција није донесена великом подршком, како су очекивали.

– Нико не може од њих да ми објасни зашто су ово урадили. Видјели сте да сам их 10 пута питао у лице „зашто ово радите, шта је смисао?“. И сада вас питам јесте ли видјелу неку еуфорију у Сарајеву? Нема је. Људи су тужни, разочарани и сад спремају протестне ноте и шта све не – каже Вучић.

Исход гласања у Генералној скупштини УН показао је да су многе земље схватиле да уопште није ријеч о злочинима, нити о бризи за муслимане или Бошњаке, већ о политизацији, рекао је потпредсједник Владе Србије Ивица Дачић.

– Ријеч је о једној политизацији, о потреби да Запад због себе гласа за ову резолуцију, јер је ово Западу потребно. Ово није потребно ни муслиманима, ни Србима, ни Хрватима. Западу су потебне овакве резолуције да би оправдао своје дејство деведесетих на нашим просторима и агресије да би рекао да су Срби били криви – јасан је Дачић.

Да је усвајање резолуције о Сребреници у УН изазвало нову кризу и подјеле у БиХ, потврдио је и лидер странке ХДЗ БиХ Драган Човић.

Резолуција је, каже, отворила бројне расправе и питања, истичући да она неће довести по помирења у БиХ.

– Зашто је неком требало данас да опет отвара питање тридесетак година иза, то је једно друго питање. Како је отворено, ради чега институције БиХ немају заједнички став о вођењу спољне политике, то је питање за себе али у сваком случају, то је већ довољно направило штете у односу на посљедице – каже Човић.

Генерална скупштина УН била је оштро подијељена приликом гласања о резолуцији о Сребреници, а одлука да буде усвојена је дипломатска грешка, наводи швајцарска телевизија СРФ. Истичу да ово није увјерљив резултат и да је резултат гласања шамар за Запад, који је већином подржао одлуку.

ИЗВОРРТРС
Претходни текстЕмисије “Пулс града”, 25.5. (Видео)
Сљедећи текстЗаказано јавно саслушање представника Института за метрологију (ВИДЕО)