Насловна Магазин Култура Гласање о Темељном уговору са СПЦ на сједници Владе у петак

Гласање о Темељном уговору са СПЦ на сједници Владе у петак

50
0

Потпредсједник Владе Црне Горе Владимир Јоковић изјавио је данас у Скупштини Црне Горе да ће се у петак, 8. јула, на сједници Владе гласати о потписавању Темељног уговора са Српском православном црквом /СПЦ/.

„У петак ће се гласати о потписивању уговора са једином канонском Црквом у Црној Гори, СПЦ“, рекао је Јоковић.

Одговарајући на питање лидера Праве Црне Горе Марка Милачића да прокоментарише запошљавање ДПС кадрова на важним мјестима од нове Владе чији је Јоковић члан, Јоковић је истакао да је ова влада помирења и проевропска и да ће наставити да ради онако како је договорено.

„Сви они приоритети због којих смо ушли и све што је опредијелило СНП да буде дио те Владе, ми ћемо спроводити“, рекао је Јоковић.

Радне групе Владе Црне Горе и Српске православне цркве начелно су ускладиле радну верзију Темељног уговора коју је Влада објавила на званичном сајту.

У радној верзији Темељног уговора наведено је, између осталог, да Црква има искључиво и неотуђиво право да слободно, у складу са потребама и на основу православног канонског права и Устава СПЦ, у Црној Гори уређује сопствено црквено устројство, као и да оснива, мијења и укида архијерејска намјесништва, црквене општине, парохије, манастире и друге организационе јединице.

У радној верзији уговора истиче се да држава гарантује Цркви неповредивост права својине и државине над манастирима, храмовима, зградама и другим непокретностима и просторима у њеном власништву, у складу са правним поретком Црне Горе, као и то да Црква има право да гради храмове и црквене објекте, те да проширује и преуређује постојеће, у складу са правним поретком државе.

„Држава се обавезује да, у складу са сопственим правним поретком, изврши укњижбу свих неуписаних непокретности у власништво Митрополије црногорско-приморске, Епархије будимљанско-никшићке, Епархије милешевске, Епархије захумско-херцеговачке и њихових црквено-правних лица којима припадају“, додаје се у тексту.

Из кабинета премијера Црне Горе Дритана Абазовића раније је саопштено да ће радна верзија уговора бити прослијеђена радним тијелима Владе у складу са уобичајеном процедуром.

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстЗакон о српском језику и ћирилици битан за национални идентитет
Сљедећи текстЋорић данас са представницима превозника