Насловна Најновије Годишњица Кумановског споразума

Годишњица Кумановског споразума

55
0

На данашњи дан прије 25 година потписан је Кумановски војно-технички споразум, којим је окончана НАТО-агресија на тадашњу Савезну Републику /СР/ Југославију, а одредбе споразума ушле су у Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН, која је усвојена дан касније, 10. јуна.

Војно-технички споразум су након преговора на војном аеродрому у близини Куманова потписали генерал Војске Југославије Светозар Марјановић, генерал Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије Обрад Стевановић и британски генерал Мајкл Џексон.

Споразум је предвиђао повлачење Војске СР Југославије и полиције Србије у року од 11 дана са простора Косова и Метохије и размјештање око 50.000 припадника снага КФОР-а, већином из земаља чланица НАТО, а под покровитељством УН-а.

Дан након потписивања, 10. јуна 1999. године, агресија НАТО-а је обустављена, а истог дана усвојена је Резолуција 1244 Савјета безбједности УН.

Војно-технички споразум темељен је на политичком документу од 10 тачака који је усвојен током преговора у Београду предсједника Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића са представницима такозване међународне заједнице Мартијем Ахтисаријем и Виктором Черномирдином.

Споразумом је одређено успостављење такозване Копнене зоне безбједности уз административну границу са Косовом и Метохијом, и то унутар територије централне Србије и Црне Горе, а Кфор се обавезао на разоружање албанске терористичке ОВК.

Посљедњи пројектили током агресије НАТО-а испаљени на Србију пали су 10. јуна 1999. године, када је Савјет безбједности УН усвојио Резолуцију 1244.

Повлачење српских снага почело је 12. јуна 1999. године, након чега су Албанци интензивирали нападе и злочине над преосталим српским цивилима.

Повратак српске војске у Копнену зону безбједности, која се налазила на територији централне Србије, омогућен је двије године касније – 2001. године, а укидање такозване ваздушне зоне безбједности на истом простору, тек 2015. године.

НАТО агресија на СРЈ започела је 24. марта 1999. године, без одобрења Савјета безбједности УН и трајала је 78 дана.

ИЗВОРСрна, фото Вечерње новости
Претходни текстПовријеђени младић из Шипова стабилно
Сљедећи текстПатријарх Порфирије: Стрпљење и смирење је наше унутрашње оздрављење