Насловна Најновије Гурна: Дјело Иве Андрића шири душу читалаца

Гурна: Дјело Иве Андрића шири душу читалаца

42
0

Дјело Иве Андрића шири душу читалаца, а књижевност их увјерава да нису усамљени у схватању свијета, изјавио је нобеловац Абдулразак Гурна, којем ће у петак, 28. јуна, у Вишеграду бити уручена Велика награда Иво Андрић за животно дјело, коју додјељује Андрићев институт.

Он је навео да је имао срећу да прочита два Андрићева романа – „На Дрини ћуприја“ и „Омер паша Латас“ који залазе у историју БиХ и који су, у том погледу, врло просвјетљујући.

Говорећи о значају књижевности у данашњем свијету, Гурна је оцијенио да је остао непромијењен.

„Са друге стране из књижевности учимо ствари које нисмо знали, из перспективе која нам никада није падала на памет“, рекао је Гурна за „Вечерње новости“.

Гурна, који је 2021. године добио Нобелову награду за књижевност за бескомпромисан и саосјећајан продор у ефекте колонијализма и у судбину избјеглица у расцјепу између културе и континената, рекао је да је европски колонијализам у Африци имао више видова, а посљедице су разне и кроз историју и у савременом добу.

„Већина колонијалних активности у Африци била је брутална и сепаратистичка са предвидљивим посљедицама. Њено насљеђе и данас се наставља у виду компликованих грађанских друштава која су постколонијалне нације, као и у виду широко распрострањеног сиромаштва, које често узрокује ратове и нерјешиве сукобе“, рекао је Гурна.

Док није постао лауреат Нобелове награде, Гурнини романи нису објављивани изван Велике Британије, у коју је као избјеглица из родног Занзибара дошао 1968. године.

ИЗВОРсрна, The Guardian, фото Simone Padovani/Awakening/Getty Images,
Претходни текстДуо драма “Патријарх Павле – бити човјек међу људима и нељудима“ одушевила публику
Сљедећи текстСЗО: Стотине милиона одраслих у ризику од болести без вјежбања