Насловна Најновије Данас редовна дебата Савјета безбједности о БиХ

Данас редовна дебата Савјета безбједности о БиХ

64
0

Савјет безбједности УН одржаће данас редовну полугодишњу дебату о ситуацији у БиХ.

Сједница ће почети у 16.00 часова по средњеевропском времену, најављено је у званичном распореду објављеном на интернет страници Савјета безбједности УН.

Влада Српске доставила је раније свој извјештај са посебним освртом на посљедице евентуалног усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Претходни, ванредни састанак Савјета безбједности УН о ситуацији у БиХ одржан је у уторак, 30. априла на захтјев Русије.

Представници Русије заказали су тада ванредну сједницу како би упозорили да је БиХ на ивици оружаног сукоба, али и због тога што је амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија без сагласности институција БиХ покренуо причу о резолуцији о Сребреници.

Гласање у Генералној скупштини УН о резолуцији под називом „Међународни дан сјећања на геноцид у Сребреници 1995“, чији су спонзори Њемачка и Руанда, требало је да буде одржано данас, али је одгођено за неки каснији датум.

Ово је трећи пут да се гласање о резолуцији о Сребреници пролонгира.

Коспонзори резолуције су и међурегионална група земаља, укључујући САД, Француску, Хрватску и Словенију.

Стални руски представник у УН Василиј Небензја, рекао је да Русија никад неће прихватити такву резолуцију јер није у сагласности са Дејтонским споразумом, с обзиром да један од ентитета, који чине БиХ, није дао своју сагласност. Он је, такође, рекао да ће нацрт резолуције дестабилизовати земљу.

ИЗВОРсрна
Претходни текст„Пулс града“, 14.05.2024. године (Видео)
Сљедећи текстПретежно облачно, послије подне киша