Насловна Најновије „Дани Војина Комадине“ од 15. до 17. децембра

„Дани Војина Комадине“ од 15. до 17. децембра

64
0

Манифестација „Дани Војина Комадине“, у оквиру које се одржава и научни скуп „Савремено и традиционално у музичком стваралаштву“, биће одржана од 15. до 17. децембра у просторијама Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Манифестација, шеста по реду, организује се у част оснивача и првог декана Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву академика Војина Комадине, а традиционално ће имати умјетнички и научни сегмент.

У четвртак, 15. децембра од 19.00 часова предвиђена је церемонија отварања и извођење дјела композитора Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

У петак, 16. децембра од 16.00 часова је концерт ученика средњих музичких школа из БиХ и Србије, а од 19.00 часова биће одржан концерт професора и студената Музичке академије, објављено је на званичној страници Универзитета у Источном Сарајеву.

У суботу, 17. децембра у 19.00 часова, манифестација ће бити затворена концертом камерног гудачког оркестра из Београда „Метаморфозис“ и камерних ансамбала, који ће извести дјела Војина Комадине.

Када је ријеч о научном сегменту манифестације, најављено је одржавање четвртог научног скупа „Савремено и традиционално у музичком стваралаштву“.

Пленарно предавање о теми „Статус Војина Комадине у савременој лексикографској литератури“ одржаће Соња Маринковић, редовни професор на Катедри за музикологију Факултета музичке уметности у Београду.

За научни скуп је пријављено 19 радова излагача из Русије, Грчке, Хрватске, Србије, Црне Горе и БиХ.

Први пут од оснивања научног скупа биће организована и студентска сесија на којој ће студенти имати могућност да изложе сопствене радове.

Планирана је и промоција зборника радова са трећег научног скупа „Савремено и традиционално у музичком стваралаштву“ и публикације „Босанска свита за клавир“ аутора Валентине Дутине.

Промоције и умјетнички садржаји манифестације биће снимљени и промовисани на „Јутјуб“ каналу Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, наведено је у саопштењу. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстЂорђе Перић побједник Свјетског трофеја хармонике у Кини
Сљедећи текстСпремна градња меморијалног комплекса посвећеног страдалим сарајевским Србима