Насловна Најновије „Дани Српске у Србији“

„Дани Српске у Србији“

186
0

У Београду ће данас свечано почети традиционална манифестација „Дани Српске у Србији“.

Свечано отварање 11. манифестације „Дани Српске у Србији“, коју организује Представништво Републике Српске у Србији, биће у 20.00 часова у Народном позоришту у Београду. 

Према програму, прво ће обратити шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, који је рекао за да ће у име Његове светости патријарха српског Порфирија скуп у Народном позоришту благословити викарни епископ јегарски Нектарије.

Очекује се да ће свечаности присуствовати највиши представници Српске и Србије, министри у владама Србије и Републике Српске, представници покрајинске Владе, генерали војске и полиције двије државе, академици, истакнути умјетници, привредници и друге званице.

У умјетничком дијелу свечаног отварања манифестације Дани Српске у Србији ће кроз историју, поезију и прије свега народну музику и игру бити показан значај и љепота српског народног идентитета.

Урадиће то врхунски професионалци – косовско-метохијски ансамбл „Венац“ из Грачанице, национални ансамбл „Коло“, плесни студио „Уна сага Сербица“ и хор „Дечијег културног центра“ из Београда.

Програми једанаесте манифестације Дани Српске у Србији, настављају се у четвртак, 21. септембра, у Београду и Новом Саду, а у наредним данима и у Крагујевцу, Краљеву, Зрењанину, Крушевцу, Суботици, Сомбору, Чачку и Бајиној Башти.

Свечано затварање манифестације биће у уторак, 26. септембра, у Народном позоришту у Нишу.

Традиционална манифестација „Дани Српске у Србији“ биће одржана у 11 градова Србије од 20. до 26. септембра, када ће широм Србије бити представљени сви крајеви Републике Српске.

Према програму манифестације, у Београду ће у четвртак, 21. септембра, на Факултету драмских уметности бити приказани филмови студената Академије умјетности у Бањалуци које је подржао Аудио-визуелни центар Републике Српске, и то „Гугуто Мемето“, „Очевина“, „Кад заборавиш јули“ и „Дом културе“.

Истог дана у Новом Саду Академија наука и умјетности Републике Српске представиће „Енциклопедију Републике Српске“ у просторијама Српске академије наука и уметности /САНУ/ – огранак у Новом Саду, а у уторак, 26. септембра, у просторијама огранка САНУ у Нишу.

Едиција „Одрживи развој и управљање природним ресурсима Републике Српске“, у издању Академије наука и умјетности Републике Српске, биће промовисана у суботу, 23. септембра, у Српском културном центру „Свети Сава“ у Суботици и у понедјељак, 25. септембра, у Чачку на Агрономском факултету.

У оквиру овогодишње манифестације у петак, 22. септембра, у Народном музеју у Крушевцу биће приказана изложба „Концентрациони логор Јасеновац 1941. године“ која ће моћи да се види до 6. октобра.

У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву у петак, 22. септембра, историчар и предсједник Друштва „Свети Сава“ Љубодраг П. Ристић говориће о улози тог друштва у очувању српске културе и традиције некад и сад, а професор Александар Милановић о Повељи бана Кулина као најстаријем споменику српског народног језика и симболу српске културе.

Први пут на овој манифестацији представиће се Градско позориште Градишка у четвртак, 21. септембра, у новосадском Културном центру представом „Миропомазани“ према тексту Зорана Тодоровића, у режији Слободана Перишића.

У Крагујевцу, у најстаријем српском позоришту Књажевско-српском театру, истог дана глумица из Требиња одиграће монодраму „Јефимија, Јелена Мрњавчевић“ по тексту Звонимира Костића и у режији Жељка Милошевића.

У Краљевачко позориште, у петак, 22. септембра, стиже Бањалучко студентско позориште са дуодрамом „Након представе“ Зорана Костића, у режији Елене Трепетове Костић, која и игра у представи заједно са својом кћерком Надеждом З. Костић.

У Крушевачком позоришту у суботу, 23. септембра, бити одиграна представа „Седми дан“ коју је по роману Горана Врачара драматизовао и режирао Александар Лазић.

Јелена Вујановић, добитница награде „Извор“ за најљепшу пјесму о завичају и уредник „Жрнова“ Душко М. Петровић говориће своју поезију о теми „На Дрини граница к`о посред срца“ у Библиотеци „Милош Требиљац“ у Бајиној Башти у суботу, 23. септембра.

Бајина Башта имаће и концерт музичког састава „Катера“ из Источног Сарајева који предводи јереј Видак Вујадиновић, у понедјељак, 25. септембра.

Популарна бањалучка Етно-група „Траг“, предвођена Валентином Милекић Ковачић, имаће концерте у три града Војводине – Зрењанину 22. септембра, Суботици 23. и Сомбору 24. септембра.

Бањалучка музичка група „Оне три“ имаће концерт у Чачку 25. септембра у тамошњем Културном центру, а нишкој публици ће подарити и свој музичко-драмски програм у оквиру свечаног затварања манифестације „Дани Српске у Србији“.

ИЗВОРртрс
Претходни текстСутра Мала Госпојина
Сљедећи текстУ Источном Сарајеву рођене четири дјевојчице