Насловна Вијести Регион Дарко Младић: Вратити се на изворни договор и вратити одузето Српској

Дарко Младић: Вратити се на изворни договор и вратити одузето Српској

34
0

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, сматра да Дејтонски споразум треба чувати, враћати се на његов изворни договор и оно што је било усаглашено, а све оно што је насилним методама одузето Републици Српској – у мирном процесу треба вратити.

– И да се коначно сви посветимо развоју, миру и раду, а не настављању ратовања другим средствима – изјавио је Младић Срни, поводом 27 година од потписивања Дејтонског споразума.

Он је оцијенио да се сада види да је, послије свих ових година, Дејтон платформа која може да донесе и мир и функционисање у БиХ на корист свих грађана БиХ, и Републике Српске и ФБиХ.

– Међутим, нажалост, под утицајем, пре свега НАТО земаља, очигледно је да се руши Дејтонски споразум од самог његовог настанка и да му није ни дата шанса да профункионише онако како је било договорено – рекао је Младић.

Младић је подсјетио је да је Дејтон ипак споразум који је донио мир у БиХ, који је био пун тешких компромиса за српску страну, али да је потписан у интересу мира и даљег развоја.

– Жалосно је што неке силе, које су били гаранти Дејтонског споразума, нису радиле у позитивном смислу на његовом функционисању, него су од самог старта почеле да га мењају, криве и да га претварају у нешто што није требало да буде – рекао је Младић.

Он је указао да је, упркос свему, Дејтонски споразум остао и опстао до данас и у овом тренеутку је једина платформа на којој српска страна може да инсистира да се спроведе до краја оно што је договорено.

– И да се оно што је у међувремену одузето – врати Републици Српској, што јој припада, како би дошли до некаквог начина да БиХ функционише на добробит свих. Не видим други пут, осим да се враћамо на изворни Дејтон и да пробамо да нађемо некакав минимални консензус да сви боље живе у БиХ – истакао је Дарко Младић.

У понедјељак, 21. новембра, навршава се 27 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстОдређен притвор „Врачарцима“
Сљедећи текстСОКОЛАЦ- У току реновирање надгробних споменика на „Малом Зејтинлику“