Насловна Најновије Декларација Свесрпског сабора почетком јула пред посланицима

Декларација Свесрпског сабора почетком јула пред посланицима

31
0

Народна скупштина Републике Српске, одржаће почетком јула сједницу на којој ће ратификовати Декларацију Свесрпског сабора, најавио је данас предсједник парламента Ненад Стевандић.

Стевандић сматра да је Декларација о заједничкој будућности српског народа правно филигрански избрушени документ који има међународни карактер и регулише, не само српске односе, већ и вољу Срба да на свјетској политичкој сцени покажу утицај једнак оном који се показао у Генералној скупштини УН.

Он је истакао да је Декларација усвојена у моменту када је отворена нова сфера међународних односа и када су Срби геополитички завршили са фазом разградње, деструкције и иду поново у процес уједињења.

Примједбе из Сарајева да Декларација није корак напријед, већ да Србију и Српску враћа уназад, Стевандић одбацује као потпуно непримјерено тумачење и указује да ни он није позван да тумачи шта је за Бошњаке корак напријед, а шта их враћа уназад.

Стевандић је за РТС нагласио да се у усвојеном документу не ради се о некаквој „великој Србији“, него о томе да се штите права Срба на свим мјестима.

Поводом одлуке да Сретење буде и Дан Републике Српске, а да се 9. јануар сачува као дан када је настала Република Српска, Стевандић је појаснио да се Република Српска не одриче 9. јануара већ ће само додати Сретење.

Према његовим ријечима, Бањалука и Република Српска ће за 9. јануар увијек бити у свечаној форми, а то ће укључивати и војну параду.

„Ми ни у којој форми не можемо да се одрекнемо 9. јануара. То је нешто што нас је дефинисало у фази када су нам отимали грб, заставу и химну и онда када смо пресјекли то отимање референдумом“, рекао је Стевандић.

Стевандић је истакао да ће почетком јула бити и прво засиједање новог интерпарламентарног тијела, Парламентарног форума Србија – Република Српска, заједничког органа састављеног од посланика Србије и Републике Српске.

Он је навео да ће се Форум састајати два пута годишње и разматрати питања из политичке, националне, културне, социјалне и других сфера, а затим ће их прослиједити владама и скупштинама Србије и Српске, што је надградња специјалних и паралелних веза, чиме се придоноси српском јединству.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстОтворена биралишта у 21 чланици ЕУ
Сљедећи текстСлабији земљотрес регистрован јутрос на подручју Мостара