Насловна Најновије Додик: Биће одређен Дан жалости у Српској због страдања у поплавама у...

Додик: Биће одређен Дан жалости у Српској због страдања у поплавама у ФБиХ

83
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, изјавио је да ће у понедјељак, 7. октобра, Влада Српске одредити који дан ће бити проглашен за дан жалости у Српској због поплава и клизишта који су погодили дијелове Федерације БиХ.

Додик је изразио саучешће породицама страдалих и подсјетио да је упутио 250.000 КМ помоћи за општине у ФБиХ погођене природним непогодама, те позвао и друге званичнике и хумане људе, који су у могућности да помогну.

„Морамо увијек бити хумани, без обзира гдје се непогоде дешавају, јер је очигледно да је то сада нешто на шта треба да се навикнемо“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је поновио да је Република Српска увијек спремна да помогне и покаже хуманост.

Додик је указао да се врше притисци да Савјет министара донесе одлуку о дану жалости, те напоменуо да је то политизација, за коју у овим тренуцима нема мјеста.

„Савјет министара није за то надлежан, него је то питање влада Републике Српске и Федерације БиХ. Влада Српске ће то урадити у понедјељак и одредити који дан ће бити дан жалости“, рекао је Додик.

У катастрофалним поплавама и клизиштима на подручју Коњица и Јабланице, према информацијама Кризног штаба Цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона, погинуло је 13 лица, а као нестало се води њих 10.

Катастрофалне посљедице интензивних падавина, укључујући и клизишта, данас се санирају и у Кисељаку, Фојници, Варешу, Крешеву и Дрвару.

Због ситуације изазване обилним падавинама, Влада ФБиХ јуче је прогласила стање природне несреће на подручју Федерације и формирала кризни штаб који је у сталном засједању и има задатак да координише активности на спасавању.

ИЗВОРСрна, фото Синиша Пашалић
Претходни текстИзбори одгођени у четири општине погођене поплавама
Сљедећи текстКонференција за новинаре након хитне сједнице Владе ФБиХ