Насловна Најновије Додик: Бошњаци попут Бећировића нису учинили ништа да БиХ направе могућом и...

Додик: Бошњаци попут Бећировића нису учинили ништа да БиХ направе могућом и одрживом

61
0
Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска држава која ће бити легализована, а да Бошњаци, попут Дениса Бећировића ништа нису учинили да направе БиХ могућом и одрживом већ је хоће само за себе и да се фаворизује политика која њима одговара.
 
 

– Сваки његов покушај је да буде и правник, и економиста, и моралиста, да буде све што некоме затреба, а усмјерено је ка томе да нападне идеје о мирном раздруживању. Нема боље идеје у БиХ од мирног раздруживања – изјавио је Додик након Бећиревићевог данашњег саопштења у којем је навео да је мирно раздруживање „напад на мир и државу“.

Додик је навео да је иницијатива о мирном раздруживању племенита, истински усмјерена ка томе да очува стабилност и мир, да се у договору постави функционисање које неће генерисати сталне кризе и сталне застоје.

– Замислите, тражите мирно раздруживање, он каже да је то нови геноцид или пријетња новим геноцидом. Он ништа друго и не зна. Он лијеже и устаје са том причом о лажном неком геноциду. Онда да се не би добио никакав злочин ни геноцид, најбоље да се разиђемо –  каже Додик.

Он је навео да је БиХ уједињена у Дејтону и да се Дејтонски споразум зове споразум зато што је ујединио три стране.

– Колико пута треба рећи да је Дејтонски спорозум предвидио и рекао у члану три Устава БиХ да је БиХ састављена од два ентиета и три конститутивно народ и да се то у Дејтонском спорозуму и Уставу провлачи кроз све акте који су постојали – рекао је Додик.

Он је навео да у Уставу пише да БиХ наставља да живи са унутрашњим структуром предвиђеном Дејтонским спорозумом, односно овим уставом, али да Бећировић то не чита већ прескаче и долази до маргиналних тврдњи које покушава да наметне као универзалну вриједност.

Додик је навео како Бећировић наставља да лаже, измишља, нетачно говори.

– Не спорим његов патриотизам и његову болесну и патолошку причу о БиХ, али то мора да упражњава само тамо гдје реално може да доноси одлуке, а то је неких 25 одсто територије у БиХ – рекао је Додик.

Он је истакао да Бећировић лаже да воли БиХ јер би у том случају волио и Републику Српску, али да је у њему мржња према свим Србима.

Додик је подсјетио да је Република Српска настала 9. јануара и да је у оно што се зове дејтонска БиХ, њен устав, унесена територија, становништво, ефикасна власт на нивоу Српске.

Према његовим ријечима, у БиХ нема никакав континуитет власти, јер је 1994. године формирана Скупштина, односно Парламент ФБиХ од представника ранијег парламента БиХ и они су тиме сахранили БиХ, те наставили да живе као посебан двоетнички ентитет направљен спорзумом муслиманске и хрватске стране тога времена.

– Дакле, Република Српска и Федерација водиле су преговоре прво у Женеви, а касније у Њујорку и тиме дефинисали основне принципе на којима ће касније градити Дејтонски спорозум. Они гласе да Република Српска чини 49 одсто територије, а ФБиХ 51 одсто – подсјетио је Додик и додао да је Брчко дистрикт исмишљено да буде заједнички кондоминијум два ентитета.

Он је указао да је неко био паметан па је у Дејтонском споразуму навео да БиХ има парламентарну скупштину, а не национални парламент, али да они сада покушавају да направе причу о неком парламенту.

– Назив парламентарна скупштина повлачи чињеницу да је састављена од нечега, а то значи од представника са различитих подручја, а нико на нивоу БиХ, па ни сам Бећировић није изабран на простору цијеле БиХ. И у том погледу не можете да не причате о изборном континуитету БиХ – истакао је Додик, те навео да је Бећировић изабран у ФБиХ као муслимански представник, односно бошњачки.

Указао је и на покушаје које је веома тешко разумијети, приче да је мировни процес угрожен или да идеја о мирном разложивању угрожава мир.

– Идеја о мирном разилажењу управо жели да очува мир. Свима је јасно да БиХ не може да преживи. Нема ниједан елемент да живи – рекао је Додик.

Он је напоменуо како Бећировић каже да се идејом о мирном разилажењу руше норме међународног и националног права, нагласивши да не постоји национално већ наметнуто право које се најчешће огледа у чињеници да су високи представници наметнули можда и више од 300 у БиХ.

– Ако причам о Уставу, немам ништа против да се врати Устав БиХ. У њему пише и у Дејтонском споразуму да све оно што није изричито дато БиХ припада ентитетима. А то наравно подрива и њихову причу о имовини и о много чему другоме – рекао је Додик.

Додик је указао да је неко на вријеме размишљао па је повучена гранична линија између два ентитета и да зато више од 30 година Република Српска суверено управља територијом.

– Република Српска је држава коју треба легализовати. Она ће бити легализована једног дана. Бошњаци, попут овога Бећировића, ништа нису учинили да направе БиХ могућом и одрживом – каже Додик.

Према његовим ријечима, ово што је данас урадио Бећировић је најбољи доказ да треба да се направи модел мирног раздруживања и да се мирно живи на овим просторима, да свако управља на свој начин својим ресурсима.

– Немам ништа против ни ни Бошњака, ни Федерације, али очигледно да ово што видимо у Бећировићевим и сличним наступима је концентрација мржње која је патолошка и која иде за тим да све се учини и да наравно нестане Републике Српске – рекао је Додик.

Бећировић је данас у саопштењу причу о мирном раздруживању названо „антидејтонском и антиуставном“, наводећи да органи Републике Српске за то никада неће имати саговорника „јер нико нема право ни помислити да разговара о подјели и уништењу БиХ.

– Држава БиХ није настала `удруживањем` у Дејтону. Континуитет државе БиХ прецизно је нормиран одредбама међународног и националног права. БиХ је било и прије и послије Дејтона, а ентитети нису ни постојали прије Дејтона и без њега не могу ни постојати –  навео је Бећировић.

ИЗВОРСрна
Претходни текстМалишани ФК “Романија” на турниру “Стопама Сава Милошевића“ у Бијељини (Видео)
Сљедећи текстЕмисија „Пулс града“, 1.6. (Видео)