Насловна Најновије Додик: Завршен документ о мирном раздруживању

Додик: Завршен документ о мирном раздруживању

69
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, изјавио је данас, да је документ о мирном раздруживању завршен и да ће у наредним седмицама бити понуђен Федерацији БиХ.

Додик је истакао да је документ донесен имајући у виду немогућност да БиХ нормално функционише, чак ни у оквирима Дејтонског споразума, који је, како каже, највише разваљен интервенцијама странаца, уз асистенцију Бошњака.

Предсједник Српске је навео да овај документ предвиђа да се формирају двије независне политичке и територијалне цјелине, које ће живјети и функционисати у складу са споразумом насталим на бази тога.

„Одређене ствари које сада постоје, граница и неке друге, требало би да функционишу три до пет година, а у међувремену да се уреде односи како би то најбоље функционисало у корист и људи и роба, тако да не буде неких посебних застоја те врсте“, појаснио је Додик за „Спутњик“.

Он је навео да је документ веома студиозно урађен и да ће иза њега стати Влада и Народна скупштина Републике Српске.

„То је на бази Дејтонског споразума, јер он предвиђа да је Република Српска страна, као што је то и Федерација. Неће се укључивати заједнички ниво, јер он нема ништа с тим – он је изведен из два ентитета“, рекао је Додик.

Он је истакао да је страни фактор хтио да у хијерархијском и сваком другом смислу да примат заједничком нивоу, што је потпуно обрнута суштина Дејтонског споразума.

„Успут они упорно говоре како они бране Дејтонски споразум, а мислим да су га они срушили до мјере да се он више не може вратити на своје изворне темеље“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је зато важно да Република Српска одбрани своје интересе на политички миран начин кроз предлагање рјешења која ће у наредним седмицама бити понуђена Федерацији.

„Већ чујемо да постоји неспремност да се било шта расправља о томе, али ми смо и разумјели да је ово тек почетак којим би требало да анимирамо јавност, не само домаћу, него и ону у ФБиХ, а и међународну, да схвати да је БиХ промашен пројекат и да од њега не може да се направи ништа што би било самоодрживо“, рекао је Додик.

Он је навео да БиХ може да буде протекторат, што се и показало, али не може да буде самоодржива.

Додик је истакао да је документ о мирном раздруживању почетак и приједлог Српске, која ће га упорно враћати на јавну сцену, јавне договоре и расправе.

„Инсистираћемо да се изјасне о томе, не само кроз одбијање да се прихвати разговор о томе, него да се изнова увијек види шта су то њихови приједлози. Ако предлажете да нестане Република Српска, то није опција. То напросто не може да функционише“, рекао је Додик.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСрпска хероина Госпава Беатовић добила улицу у Братунцу
Сљедећи текстГурна и Радојичић добитници Велике награде “Иво Андрић”, РТВИС, 28.6.2024. (ВИДЕО)