Насловна Најновије Додик: Избори за Европски парламент – очекиван “политички земљотрес“

Додик: Избори за Европски парламент – очекиван “политички земљотрес“

46
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, оцијенио је да су избори за Европски парламент показали да су изгубили носиоци глобалне политике ЕУ, да је ријеч о очекиваном „политичком земљотресу“, али остаје да се види да ли ће то на политичком плану направити одређене промјене.

Додик је истакао да је чињеница да су изгубили они који креирају европску политику, прије свега њемачки канцелар Олаф Шолц и француски предсједник Емануел Макрон.

„У Француској се већ виде посљедице, распуштен је парламент и расписани су нови парламентарни избори. Шолц је исто поражен и то говори да су актуелне политике поражене и да оне, и поред изразито ниске излазности, немају подршку у јавности“, рекао је Додик вечерас за РТРС.

Он је додао да, иако су најважнији национални избори, чињеница да на европским изборима нема подршке за актуелну власт сасвим довољно говори о свему.

Додик је изразио задовољство због побједе партија окупљених око центра деснице, којем припада и премијер Мађарске Виктор Орбан, лидер француске крајње деснице Марин ле Пен и остале политичке партије.

„Све зависи од тога на који ће се начин наћи њихова корелација и направити структура Европског парламента. Није безначајна порука да се на европској сцени мијењају политички обрасци и да они који данас владају у Европи немају подршку у својој бази. Та база је јасно рекла да жели друге, а други су већ на сцени“, нагласио је Додик.

Додик је рекао да ће се сада јаче и снажније чути глас других.

ИЗВОРСрна
Претходни текстКуртеш: Велика част бити дио тима из Српске
Сљедећи текстВишковић: Српска је увијек имала талентоване спортисте