Насловна Најновије Додик: Кина препознаје Српску јер је партнер вриједан пажње (Фото/Видео)

Додик: Кина препознаје Српску јер је партнер вриједан пажње (Фото/Видео)

75
0
Кина препознаје Републику Српску као партнера јер смо атрактиван и партнер вриједан пажње, рекао је за РТРС предсједник Републике Српске Милорад Додик након састанка са кинеском делегацијом.

Додик истиче да су кинеским представници показали како се раде пројекти те да са њима Република Српска може да сарађује у свакој сфери дјелатности. 

Додик наводи да је на састанку разговарано о приоритетима везаним за привредну сарадњу.

– Разговарано је и у чему ми можемо да подржмо политику једне Кине и политику коју форсирају везано за регионални и глобални пут – наводи Додик.

Предсједник Српске навео је да је Република Српска прва која је у оквиру југоисточне Европе урадила Термоелектране Станари.

– Поносни смо што је предсједник Кине Си Ђи Пинг често помињао ту чињеницу – наводи Додик.

Додик наводи да са Кином Република Српска има веома добру сарадњу али и како каже, много проблема, који долазе са Запада, а који сматрају да многе пројекте које Република Српска води треба зауставити.

– Ми од тога не одустајемо. У ФБиХ готово да нема ни један пројекат који се реализује са њиховим компанијама, Република Српска држи 10 пројеката и размишљамо и о новим пројектима – истиче предсједник Српске.

Додик каже да све што представници Српске раде, раде уз добру вољу и пријатељство које имају са Републиком Кином и њеним властима.

У саопштењу кинеске делегације навели су да су спремни да у погледу планирања и пројектовања транспортне мреже, донијети развојно искуство уколико је потребно.

– У великих пројеката имамо значајну предност у инжењерској технологији и инжењерској опреми и можемо пружити релевантне услуге и као и сарадњу. На кључним пројектима на којима су Република Српска и Кина сарађивале, добили смо пуну подршку амбасаде и финансијских институција. Када је у питању банка, надамо се да ћемо заједничким снагама радити на њиховој промоцији – наведено је у саопштењу.

Наводе да ће активно истраживати у области инвестиција, укључујући енергетску и транспортну инфраструктуру, и активно тражити одговарајуће могућности улагања у области минералних ресурса.

ИЗВОРртрс
Претходни текстПС СЕ усвојила препоруку за пријем тзв. Косова у Савјет Европе
Сљедећи текстАприлски снијег забијелио дијелове Републике Српске (Фото)