Насловна Најновије Додик након састанка са Путином: Москва стоји иза настојања Српске да се...

Додик након састанка са Путином: Москва стоји иза настојања Српске да се поштује слово Дејтонског споразума (ФОТО/ВИДЕО)

100
0

Москва стоји иза настојања Републике Српске да се поштује слово Дејтонског споразума, рекао је предсједник Српске Милорад Додик након састанка са руским предсједником Русије Владимиром Путином у Санкт Петербургу.

Додик је истакао да је Путин пун пријатељства и разумијевања.

– Русија је гарант Дејтона и понашала се у складу са словом Дејтона – навео је Додик.

Додик истиче да је Русија земља која је веома разочарана непартнерством и споразумима са Западом. јер су сви споразуми који су досад постигнути били са стране Запада потпуно девастирани, као што су Мински споразуми.

– Запад је злоупотријебио добру вољу Русије да очува стабилност и мир – рекао је Додик.

заједница није подржала иницијативе које су ишле за тим да се злоупотријеби механизам из пословника о раду Генералне скупштине УН у вези са Сребреницом.

– Русија је по том питању принципијелна, она је говорила о томе да то неће помоћи, да то неће помирити људе, да ће направити још веће унутрашње проблеме. Русија је била у праву, а Њемачка и друге земље нису биле у праву – рекао је Додик.

Каже да је обавијстио Путина да ће у суботу бити одржан Свесрпски Сабор.

– Ту ћемо показати јединсто и донијећемо важну декларацију – навео је Додик.

Додик наводи да је Путин упутио поздраве српском народу.

Додик је рекао да ће имат још један састанак са Путином до краја године.

– Сви договори које смо имали на претходним састанцима се реализују успјешно. Изразио сам захвалност што сам позван и ове године на Економски форум. Путин ме је обавијестио да Русија биљежи раст који је међу највећима у свијету и да је она данас четврта економија свијета, што говори да се на прави начин управља у процесима у овој земљи – рекао је Додик након састанка.

Са Путином је разговарао и руском храму који се гради у Бањалуци.

– Сам предсједник Путин је први иницирао ту тему, а ја сам га информисао да ће ове године тај храм бити закровљен – рекао је Додик и додао да ће Русија помоћи у осликавању унутрашњости храм.

Путину је захвалио и на позиву нашим спортистима на Спортске игре БРИКС-а

 

ИЗВОРРтрс
Претходни текстОсвештани темељи цркве у Барама
Сљедећи текстГост: Драган Веселиновић- плесни студијо „Орион“ Пале (Видео)