Насловна Најновије Додик озваничио почетак радова на ХЕ “Мрсово“

Додик озваничио почетак радова на ХЕ “Мрсово“

264
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, озваничио је данас почетак радова на Хидроелектрани „Мрсово“ у Рудом, рекавши да је то историјски тренутак и за Републику Српску и за ову општину, те да ће за 31 мјесец Хидроелектрана прорадити.

Додик је рекао да ће бити запослено 60 нових радника, те да ће то бити изузетан допринос систему зелене енергије.

„Деценијама се о овоме прича, што говори о томе колико је то било сложено“, рекао је Додик и додао да је уз жељу и економску оправданост, све могуће.

Он је истакао да је овим исказана сва способност Републике Српске, да и у сложеним околностима може успјешно да ради.

„Имамо преко 500 милиона више инвестиција него прошле године, што омогућава да су нам макроекономски показатељи добри и да је Република Српска данас стабилна и сигурна“, нагласио је Додик.

Он је истакао да Српска не види изазове који би могли да је доведу у било какав проблем.

„Наравно, уколико неке велике моћи не покушају неке друге аранжмане, али то је њихов проблем. Наше је да се боримо, да идемо даље“, поручио је Додик.

Осим изградње Хидроелектране „Мрсово“, Додик је рекао да је у току и реализација пројеката „Горњи хоризонти“, „Бук бијела“, „Бистрица“.

„То мијења комплетно облик и конфигурацију овог терена, јер се све то налази овдје у околини“, рекао је Додик.

Он је изразио задовољство због партнерства са турским партнерима, који су генерални извођачи радова на изградњи Хидроелектране, али и са партнерима из Србије и Аустрије.

„Ова инвестиција, која ће бити завршена за 31 мјесец, биће на добробит мјештана Рудог, али и свих нас“, рекао је Додик.

Предузеће „ЕРС-Обновљиви извори енергије“ посједује концесију за изградњу ХЕ „Мрсово“ у општини Рудо. Та ХЕ на ријеци Лим, биће инсталисане снаге 37,3 мегавата и просјечне годишње производње 140,6 гигаватчасова, објављено је раније из ЕРС-а.

Предузеће из Бањалуке „Комсар енерџи хидро“ потписало је 22. новембра 2022. године уговор о изградњи Хидроелектране „Мрсово“ са турском фирмом НГА ИНСААР А.С. Сисил у укупној вриједности 98.025.831 евра без ПДВ-а.

Предузеће „Комсар енерџи хидро“, које је посједовало концесију за њену изградњу, прибавило је техничку документацију, између осталог, идејни пројекат и студију оправданости са елементима заштите животне средине.

Привредно друштво „ЕРС-Обновљиви извори енергије“ из Љубиња 31. децембра 2022. године потписало Уговор о преносу 100 одсто удјела у Привредном друштву „Комсар енерџи хидро“, да би постало власник.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПосадио 1,2 милиона сунцокрета као изненађење супрузи за 50 година брака (ВИДЕО)
Сљедећи текстПреминула Мостарка која је пала у Неретву испод Старог моста