Насловна Најновије Додик: Српска није случај већ историјски завјет српског народа

Додик: Српска није случај већ историјски завјет српског народа

65
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, поручио је данас у Бањалуци, да Република Српска није случај, већ историјски завјет српског народа и слободна држава која апсолутно мора да опстане, јер је једини частан одговор на страдање Срба, које се десило прије 81 годину у бањалучком насељу Дракулић и околним селима.

„Не смијемо да се обрукамо пред онима који су своје животе дали за нашу слободу“, рекао је Додик обраћајући се окупљенима на обиљежавању страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац од усташа 7. фебруара 1942. године.

Додик је навео да су тог дана Срби били оковани снијегом и опкољени усташама, да нису имали шансу да преживе, јер усташе нису имале милости и убијале су сваког Србина без обзира да ли је дијете, жена, старац…

„Окупљамо се сваке године не само да се присјетимо, него и да памтимо овај злочин који је један од најмонструознијих, једнако тако како је за Србе била и НДХ која је имала само један циљ – да Србе побије, прекрсти или расели“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да комунистички режим није дозвољавао да се обиљежи годишњица страдања Срба, али да су потомци направили споменик гдје се данас окупљају у завјету да чувају српски народ и Републику Српску.

„Ниједног тренутка ми који руководимо Републиком, а и они који дођу послије нас, не смијемо више да дозволимо да се посије заблуда српском народу, да може да живи у друштву на принципима братства и јединства. У том друштву они који су чинили злочине само су се припремали да то поново учине и то је било деведесетих година“, истакао је Додик.

Он је додао да не може да опрости овај стравичан злочин, јер је увјерен да има оних који би, да им се пружи прилика, поновили злочин из фебруара 1942. године.

„Ово се не може опростити, али то не значи да узмемо пушку и убијамо, већ значи да не смијемо дозволити да нам се ово поново деси“, истакао је Додик.

Он је поновио да је због тога важна слобода српског народа и Република Српска.

„Никога не дирамо, не вјерујемо у БиХ која је и створена да корак по корак преузме Републику Српску и да она буде бесмислена. Зато је наша борба данас искључиво борба за те вриједности Републике“, поручио је Додик.

Он је напоменуо да је српски народ кроз вијекове, потицан слободом, подизао буне против разних окупатора и да је сваку своју слободу крваво бранио, због чега је ријеч слобода историјски наважнија ријеч српског народа.

„Република Српска мора да тежи својој независности, јер је то једини начин да овдје дугорочно очувамо нашу слободу. Одмах ће ме напасти због ове независности, али шта друго да радим са вама? Да вам пустим да нас прегласавате, намећете рјешења, да нам се смијете и припремате поново неки фебруар или сличне ствари?“, рекао је Додик.

Он је нагласио да нико не треба да олако схвати нападе на Републику Српску, која је задњи стуб одбране српског народа на овим просторима, који ако се уруши никада се више овдје неће окупити српство, нити ће овдје Срби остати.

„Зато се окупимо око Републике Српске, не дозволимо да нам ико ишта каже лоше о Републици Српској. Окупимо се и не дијелимо се, будимо заједно у Републици Српској, заједно са Србијом и нашим народном на Kосову и Метохији. Не дозволите да нам окаљају Српску, борите се за њу срчано“, нагласио је Додик.

Он је додао да зато сви морају тежити томе да Српска буде још јача и снажнија, да је данас Република стабилна и сигурна, иако неки из Сарајева покушавају да говоре да Српска не функционише, а све у намјери да је укину и да Срби нестану са ових простора.

„Можемо и треба да живимо у миру, али не треба да вјерујемо онима који у било ком смислу желе да омаловаже наше жртве да оне нестану. Данас у БиХ они који су били на страни Ханџар дивизије, сада покушавају да обиљежавају антифашизам, а нама да припишу неке друге тенденције. Овај народ који је страдао од фашистичке руке и усташког режима свакако не може и не смије да препусти то мјесто некима чији су преци били припадници Ханџар дивизије и усташких јединица који су овдје клали и убијали“, рекао је Додик.

Он је пожелио младим генерацијама политичара да схвате да једино мјесто гдје се баве озбиљно политиком јесте Република Српска, те да се морају борити против оних који су за мало већу плату спремни да прихвате надлежности Сарајева.

ИЗВОРсрна
Претходни текстГинисов рекорд оборило 256 Милица Јовановић на једном мјесту
Сљедећи текстНормализован саобраћај за теретна возила преко Романије