Насловна Најновије Додик: Сусрет са Лукашенком – разговор пријатеља

Додик: Сусрет са Лукашенком – разговор пријатеља

98
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао је након састанка у Минску са бјелоруским предсједником Александром Лукашенком, да је то био сусрет који је дуго очекивао у жељи да потврди захвалност за разумијевање које Лукашенко има према српском народу.

„Разговарали смо и о привредној сарадњи. Република Српска ће разну робу, од електричних аутобуса, који се овдје производе, до пољопривредне механизације и опреме у вриједности од 10 милиона долара повући у наредном времену“, нагласио је Додик.

Додик је указао на то да је званичницима Српске Запад увео персоналне санкције, док је Бјелорусији увео један дио колективних санкција.

„Постоји разумијевање у том погледу. Не треба много објашњавати. Предсједник Лукашенко је један од ријетких лидера, који је упознат са детаљима. Постоји добра намјера да разумије и помогне“, рекао је Додик.

Он је рекао за РТРС да је ово била прилика да му захвали за подршку, за чињеницу да је државна институција „Мински научни практични центар за хирургију, трансплатацију и хематологију“ прихватила грађане Српске, њих 21, од којих је троје дјеце и да су им успјешно извршили трансплантацију.

Додик је подсјетио да је Лукашенко једини, у вријеме када је српски народ бомбардован 1999. године, уз пуно личне храбрости, дошао у Београд да пружи подршку.

„Ми то никад нећемо заборавити. Ми желимо да се то зна. Предсједник Лукашенко је данас жива легенда, која може да посвједочи о тешким врменима кроз која је прошао и бјелоруски и руски и наш српски народ“, рекао је Додик.

Он је истакао да је ово био разговор пријатеља и да ће они бити настављени, подсјетивши да су се претходно састали и 2019. године, те у међувремену неколико пута срели у Москви и на другим дестинацијама, што су увијек биле прилике да разговарају о међусобним односима.

ИЗВОРсрна, фото илустрација Нови глас
Претходни текстИнтерактивне радионице поводом Међународног дана матерњег језика
Сљедећи текстЂајић: Тим љекара сутра путује у Хаг да прегледа генерала Младића