Насловна Најновије Додик: Формирање Скупштине српског народа БиХ од историјског значаја

Додик: Формирање Скупштине српског народа БиХ од историјског значаја

169
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Народна скупштина један од основних и веома снажних елемената државности и постојања Српске и њена улога мора да буде увијек законодавна и реперезентативна, јер је ријеч о најважнијем и незамјењивом стубу Републике.

– Грађани бирају своју власт, посланике, односно своје представник у тој највишој законодавној институцији и с тога је Народна скупштина израз воље становника Републике Српске. Ако немамо парламент који бирају грађани, парламент који је израз њихове воље, онда немамо ни власт на својој територији, неће бити ни наше територије, а на крају ни нас и с тога је од великог и историјског значаја одлука о формирању Скупштине српског народа у БиХ, која је донесена прије 32 године – нагласио је Додик за Срну поводом годишњице проглашења Скупштине српског народа БиХ, која је била претеча данашње Народне скупштине Републике Српске.

Предсједник Републике је нагласио да су српска слога и јединство темељи и гаранти опстанка Српске, што је потврдила и тадашња историјска одлука о формирању Скупштине српског народа БиХ која је и одредила судбину Срба у тадашњим веома тешким и преломним временима.

– Тај први сазив парламента имао је посебну историјску мисију и одговорност што никада не смије бити заборављено. Њеним формирањем створена је, одбрањена, легализована и учвршћена Република Српска која успјешно, храбро и адекватно одговорила изазовима који су се у том периоду налазили пред њом – истакао је Додик, који је као посланик и сам био један од учесника у доношењу ове значајне одлуке.

Додик је нагласио да му је била велика част и задовољство што је био посланик у првом сазиву Народне скупштине у тим судбоносним временима и што је заједно са другим посланицима учествовао у доношењу одлука које су биле пресудне за успостављање Републике Српске.

– Због тога ме још и више погађа када нам данас тамо неки бјелосвјетски моћници покушавају да намећу законе и одређују судбину нашег народа и наше Републике Српске. Ми имамо своју Републику, своје институције и, понављам по ко зна који пут, никакве санкције, притисци и уцјене неће утицати да нас покелабају, да поклекнемо и пристанемо на њихове захтјеве који воде само једном – укидању Републике Српске и стварањеу унитарне БиХ – истакао је Додик.

Он је рекао да је јавност у Републици Српској веома свјесна тих чињеница и због тога никада неће и не може заборавити велики датум у новијој српској историји – 24. октобар 1991. године, као ни сва дешавања у годинама које су услиједиле до дана данашњег.

– Жртву коју је подносио и подноси српски народ кроз вијекове не би могао нико да поднесе. Нападали су, кидисали су на српски народ и њихову државност многе силе, али ми смо увијек остајали своји, храбри, поносни и праведни. С тога, и у овим тешким и изазовним временима која нам предстоје морамо се држати заједно и у заједништву и јединству се борити за очување Републике Српске, као што смо то показали и прошле седмице када смо исказали јединство у Народној скупштини и отворено поручили да не може и неће бити понижавања наше Републике Српске – истакао је Додик.

Он је рекао да је поносан на Народну скупштину, као и на све институције Републике Српске, а посебно на српски народ који храбро и достојанствено брани оно што нам је најсветије – нашу Републику Српску.

На данашњи дан 1991. године формирана је Скупштина српског народа у БиХ, која је проглашена након што су 14. октобра 1991. године српски посланици прегласани у тадашњој Скупштини СР БиХ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПуцњава на Равној Романији, у Источној Илиџи физички сукоб
Сљедећи текстПрвенство Републике Српске у боксу 4. и 5. новембра у Милићима