Насловна Вијести Република Српска Додик: Јединствена порука Српске и Србије – страдање на Козари не смије...

Додик: Јединствена порука Српске и Србије – страдање на Козари не смије бити заборављено

100
0

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска и Србија шаљу јединствену поруку данас да страдање српског народа на Козари не смије бити заборављено.

„Козарачка епопеја живи и живјеће“, рекао је Додик на обиљежавању 80 година од Битке на Козари.

Он је истакао да је заједно са предсједником Србије Александром Вучићем раније договорио да заједно обиљежавају важне датуме из српске историје, а један од тих је Козара.

„Зато смо овдје заједно и шаљемо јединствене поруке“, рекао је Додик.

Он је нагласио да сваке године на овој манифестацији сјећања чује сазнање о Козари које је увијек сазнање о страдању, а никада није сазнање о правди.

„Монструм од НДХ је организовао логоре за дјецу кроз које је прошло 32.000 козарачке дјеце. Та дјеца су била једина дјеца на свијету која су имала свој логор, то је урадила НДХ, то је била званична политика те државе“, рекао је Додик.

Додик је навео да све генерације Козаре и Поткозарја то памте, као и он јер је васпитан на страдању Козаре, а представа коју је стекао у породици о усташама и Нијемцима је била толико стравична да и данас понекад осјети страх од њих.

Он је подсјетио да је Титов режим говорио другачије.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

Симбол је страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, у којој је убијено 40.000 цивила, а 68.000 је заробљено и одведено у логоре, међу којима више од 23.000 дјеце.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВелики пожар изнад Игала
Сљедећи текстВишковић сутра у Власеници