Насловна Најновије Дружење старих и младих Фочака уз шах, гусле и превенцију здравља

Дружење старих и младих Фочака уз шах, гусле и превенцију здравља

33
0

Медицински факултет у Фочи, организовао је данас “Међугенерацијско дружење” на Тргу краља Петра, како је истакнуто, с циљем смањивања предрасуда и дискриминације старих лица.

Дружење старих и младих Фочака уз шах, гусле и превенцију здравља

Пензионери су са основцима, полазницима шаховске секције, играли друштвене игре – шах, карте и домине, а могли су и бесплатно да провјере крвни притисак, шећер у крви и когнитивне способности.

Дружење, које је поводом Свјетског дана старијих лица, организовала Катедра за здравствену његу Медицинског факултета, употпуњено је наступом младог гуслара Миломира Секуловића.

Шеф ове катедре Јелена Павловић, истиче да је стара лица потребно што више укључити у активности друштвене заједнице и више радити на промоцији и превенцији здравља, те да постоје разни програми кроз које се то може остварити.

Она је оцијенила да ће изградња Дома за стара лица у Миљевини код Фоче, доста значити, али да број потенцијалних корисника те врсте услуге превазилази капацитете дома и да би било пожељно у овој општини основати и центар за здраво старење.

“У много општина постоји такав центар у којем се могу реализовати здравствене и превентивне активности, али и доста тога урадити на укључивању старих лица у заједницу и тиме допринијети бољем квалитету њиховог живота”, рекла је Павловићева.

Да је овакав центар неопходно основати у Фочи, напоменула је Павловићева, закључак је и учесника јучерашњег скупа на Медицинском факултету, на којем се говорило о могућностима унапређења квалитета живота старих лица.

ИЗВОРсрна, фото Радио Фоча
Претходни текстСудар аутобуса и аутомобила код Инђије – погинуо младић, 36 повријеђених
Сљедећи текстУ петак представљање књиге “Вук у ратној причи” Милана Јоловића Легенде